eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én. Továbbra is zajlik az idősotthonok ellenőrzése a koronavírussal összefüggésben; kiemelten vizsgálják az egészségügyi ellátást, a dolgozók felkészültségét - mondta a tisztifőorvos.
Nyitókép: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Müller Cecília: a második hullám felfutó szakaszában vagyunk

Rekordot döntött a koronavírus Magyarországon: újabb 1322 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Az országos tisztifőorvos már nem beszélt stagnálásról, a járvány egész Európában rohamosan terjed. Az Infostart kérdésére kiderült az is, hogy jelenleg 481 aktív fertőzött egészségügyi dolgozó van.

A védelmi szabályok megszegése miatt 44 esetben léptek fel a rendőrök, húsz esetben azét, mert az utasok tömegközlekedési eszközön nem viseltek maszkot – közölte Kiss Róbert alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Eddig 599 ilyen intézkedésre volt szükség szeptember 21. óta.

A tranzitszabályok megszegése miatt 58 rendőri intézkedés történt. 11 290 helyszíni ellenőrzés volt hatósági karantén esetében, járványügyi zárlatból 2787-et rendeltek el 24 óra alatt.

Az érvényben lévő karanténok száma 22 906.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a legfrissebb adatokat. 1322 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 28 631 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 17 beteg, így az elhunytak száma 798 főre emelkedett, 6349-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 21 484 fő. 740 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 47-en vannak lélegeztetőgépen.

Az elmúlt 24 órában 12 394 PCR-tesztet végeztek a kijelölt laboratóriumok, eddig már több mint 740 ezer teszt készült.

A kormányzat továbbra is biztosítja a laboratóriumi vizsgálatok finanszírozását

– közölte Müller Cecília.

Egész Európában növekszik a megbetegedések száma. A második hullám felfutó szakaszában vagyunk – mondta a tisztifőorvos. A környező országokban is jelentősen emelkednek a napi detektált esetszámok, és Nyugat-Európában is gyorsabban terjed a járvány.

A három alapvető szabályra hívta fel ismét a figyelmet: a távolságtartás, a maszkhasználat és a higiénés kézmosás. Emellett kiemelten hangsúlyozta, hogy figyeljünk oda a személyes egészségi állapotunkra. Gondoskodjunk a szükséges gyógyszerekről, működjünk együtt az orvosunkkal, tartsuk be a javaslatait. Ezzel csökkenteni tudjuk annak a kockázatát, hogy fertőződés esetén súlyos lefolyása legyen a betegségnek. Az immunrendszert erősíteni kell az őszi-téli időszakban, a tisztifőorvos a vitaminok és a folyadékbevitel fontosságát emelte ki.

Az ingyenes influenzaoltás lehetőségével mindenképpen éljen az, akinek krónikus betegsége van, de mindenki térítésmentesen hozzájuthat. Október második felétől lehet oltatni, előtte időpont-egyeztetés szükséges a háziorvossal.

Az operatív törzs jelenleg 33 óvodában és 6 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 121 osztálynál és 5 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

Kérdések

Ki ellenőrzi a látogatási tilalmat?

Ez az intézmények feladata, de nem is érkezett olyan értesítést az NNK-hoz, hogy megszegték volna.

A Favipiravirt csak a kórházi kezelésben alkalmazzák?

Ez a gyógyszer kísérleti szer, ezért csak kórházakban szabad csak alkalmazni. Középsúlyos esetben, a kezdeti szakban tűnik a leghatékonyabbnak. Van belőle a kórházakban, akinek szüksége van rá, hozzájut.

Van-e összefüggés az évszakok változása és a Covid között?

Nincs még elég tapasztalat, hogy az új koronavírus szezonálisan jelenik-e majd meg. Nálunk csak március 4-én jelent meg, ezért nincs elég információ, de mint légúti vírus, elképzelhető, hogy szezonális lesz. Zárt terekben jobban tud terjedni, ősszel-télen többet vagyunk zárt helyeken, ezért kedvez a terjedésének ez az időszak.

Hány egészségügyi dolgozó betegedett meg?

A járvány kezdete óta 1234 egészségügyi dolgozó lett pozitív, egy ember hunyt el, jelenleg 481 aktív fertőzött van. Ez 2,23 százalékos arány az aktív betegeknél, ez azt mutatja, hogy a védőfelszereléseket megfelelően viselik.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×