INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

dió

somogy

fagy

időjárás

Rossz hír jött a kedvelt magyar csonthéjasról

Rossz hír jött a kedvelt magyar csonthéjasról

Infostart

A fagy a diót sem kímélte Somogyban.

Átlagosan harminc százalékkal kevesebb termést tudnak betakarítani a fákról az ország egyik legjelentősebb diótermő vidékén, a dél-balatoni Lengyeltótiban, ahol rázógépekkel zajlik a diószüret – írja a sonline.hu.

A múlt hét elején álltak neki a szüretnek az ország egyik legjelentősebb diótermő vidékén.

Miután a rázógép lerázta a diót, egy speciális francia gyártmányú szedőgép söpri össze a termést. Amiket pedig elhagy a gép a fa tövében, azokat helyi és környékbeli napszámosok szedik össze. Sokuk már rutinos diószedő, egy hónapon át dolgoznak itt egy-egy szezonban.

A dió az ültetvényről bekerül a telepre, ahol megmossák, 28–30 fokon szárítják, majd osztályozzák. A sérült héjú diót kézi munkaerő válogatja ki. A termés zsákokba kerül és indulhat értékesítésre.

Azt már látni, hogy

idén nem lesz kiemelkedő termés, a tavaszi fagyok a diót sem kímélték.

A fagyok idején a fák már rügyeztek, átlagosan harminc százalékkal kevesebb termést várunk emiatt – mondta el Cziráki Imre, a Juglans Kft. ügyvezetője. – A 150 hektárnyi területen 150–200 tonna közötti termésre számítunk, mert a csapadék sem jött időben, tavasszal nagyon kevés volt belőle.

Az újonnan telepített ültetvényeken a fiatal fákat viszont öntözik. Hét év kell, mire termőre fordulnak. – A dió 90 százalékát héjas formában értékesítik az Alsószentiváni 117-esből adják el a legtöbbet, kisebb mennyiségben pedig a Tiszacsécsi 83-as és a Milotai fajtát. Az első kamion a tervek szerint szeptember 25-én indul el Németországba, de az osztrák és a német piac mellett Angliába is szállítanak. Azt még nem tudni, hogy idén mennyiért veszik a diót, az amerikai dió megérkezése várhatóan október végén komoly hatással lesz az európai piacra.

A lengyeltóti diós ültetvényben is fel kellett venni a harcot a dióburok-fúróléggyel. Tóth István növényvédelmi szakmérnök elmondta, hogy három módszerrel lehet a kártevő ellen védekezni a kiskertekben.

  1. A fa alá fóliát húzzunk ki. Erre rákerülnek a beteg termések, amiket el kell égetni.
  2. Július elejétől sárga fogólapú rovarcsapdákat helyezzünk ki,
  3. motoros permetezővel juttassunk ki acetamiprid hatóanyagú rovarölő szert.

Tóth István megjegyezte: egy-egy burokból akár 40–50 nyű is előkerülhet, amelyek a zöld burkot feldarálják, ezért elkezd rothadni a termés – olvasható a sonline.hu-n.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018