eur:
392.82
usd:
366.04
bux:
66839.1
2024. április 26. péntek Ervin

A koronavírus járvány miatt újabb szigorításokat jelentett be a miniszterelnök - a nap hírei

Minden tanár teljes táppénzt kap, aki az iskolában betegedett meg. Erős egészségügyi uniót és tisztességes minimálbért sürgetett az Európai Bizottság elnöke.

Kiterjeszti a kötelező maszkviselést a kormány, és októbertől minden diák és tanár testhőmérsékletét megmérik az iskolába lépés előtt - jelentette be a miniszterelnök. Orbán Viktor a Facebookon közzétett felvételen elmondta: a tömegközlekedés és a boltok mellett csak maszkban lehet belépni az egészségügyi és közintézményekbe, mozikba és színházakba. A szórakozóhelyeket este 11 órakor be kell zárni. A kormányfő közölte: a kabinet 19.500 forintban határozta meg a koronavírus teszt legmagasabb árát.

Minden tanár teljes táppénzt kap, aki az iskolában betegedett meg vagy ottani fertőzés miatt kényszerül karanténba - hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere. A tárca Facebook-oldalán Kásler Miklós egyebek mellett arról is beszélt, hogy a nemrég lezárult nemzeti konzultáción a szülők és a tanárok nagy többségben kérték, hogy szeptemberben a hagyományos rendben induljon el az oktatás.

A csökkentett munkaidős foglalkoztatás bértámogatási rendszerének ismételt bevezetését, az álláskeresési járadék legalább 6 hónapra kiterjesztését és elbírálási határidejének csökkenését kezdeményezte a Fővárosi Közgyűlés. A testület rendkívüli ülésen döntött arról is, hogy kezdeményezi a turizmusban érintett vállalkozások támogatására szolgáló a Kisfaludy-program fővárosi kiterjesztését. Azt is javasolja, hogy induljon el az egészségügyben, a szociális ellátásban és a közoktatásban dolgozók ingyenes szűrése.

Újabb 581 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. 8 idős krónikus beteg meghalt. Az elhunytak száma 654-re, az aktív fertőzötteké 9.653-ra emelkedett. Jelenleg 324 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. A járvány kezdete óta 14.460 embernél mutatták ki a vírust, 4.153-an meggyógyultak.

Erős egészségügyi uniót és tisztességes minimálbért sürgetett az Európai Unió helyzetét értékelő beszédében az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen az európai parlamentben arról beszélt, hogy az egészségügy törékenységének felszámolásához az Európai Uniónak több forrást kell biztosítania, illetve meg kell erősítenie az Európai Gyógyszerügynökséget, az Európai Járványügyi Központot és a kutatásokat támogató európai orvosbiológiai ügynökség létrehozására van szükség. A bizottság elnöke beszélt arról is, hogy Brüsszel a tisztességes minimálbér rendszerének kidolgozására ösztönzi a tagállamokat.

A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint az Uniót legyengítő megosztottság felszámolása érdekében véget kell vetni a tagállamokkal szemben viselt politikai és ideológiai hidegháborúnak és a kettős mérce alkalmazásának. Deutsch Tamás az Európai Bizottság elnökének beszédét követő vitában beszélt erről. Molnár Csaba a DK EP-képviselője azt mondta: ragaszkodni kell a jogállami garanciákhoz, mert ezzel nemcsak Európát, hanem a tisztességes magyar polgárokat is védelmezik. Ujhelyi István szocialista EP-képviselő történelmi áttörésnek nevezte Ursula Von Der Leyen kiállását az egészségügyi unió mellett.

Az uniós pénzeket nem lehet politikai nyomásgyakorlásra felhasználni, azok nem adományok – ezzel reagált Varga Judit igazságügyminiszter az európai bizottság elnökének évértékelő beszédére. Ursula von der Leyen azt hangsúlyozta, hogy az uniós forrásokat bárminemű csalással, korrupcióval és összeférhetetlenséggel szemben meg kell védeni.

A fenntarthatóságért felelős államtitkár szerint el kell érni, hogy a hulladék minél nagyobb arányban újrahasznosuljon. Boros Anita a Tisztítsuk meg az Országot! elnevezésű mintaprogram záró sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány több eszközzel tudja támogatni a hulladékok illegális lerakásának megakadályozását és újrahasznosításuk arányának növelését.

Az Egyesült Államokban elmarasztalta a Boeing céget és a Szövetségi Légügyi Hatóságot a képviselőház illetékes bizottsága a 737 MAX típusú repülőgépek ügyében. A testület megállapította, hogy a Boeing hanyagul tervezte meg a két légikatasztrófában is érintett típust. A hatóságot abban találta hibásnak a bizottság, hogy nem elég alaposan járt el a gép légialkalmassági engedélyének kiadásakor.

Európát is elérte az Amerika nyugati partvidékén pusztító erdőtüzek füstje. Műholdfelvételek szerint a Kalifornia, Oregon és Washington államban tomboló tüzek füstje 8000 kilométert megtéve elérte Nagy-Britanniát és Észak-Európa egyes részeit. A lángok több mint 30 millió tonna szén-dioxidot bocsátottak ki augusztus közepe óta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×