eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Visszatérnek a szigorú határátlépési szabályok a járvány miatt - a nap hírei

Látogatási és kijárási tilalmat vezetnek be újabb három fővárosi fenntartású idősotthonban. Harckészültségbe helyeztette a fehérorosz hadsereg állományának felét az államfő.

Visszatérnek a korábbi szigorú határátlépési szabályok szeptembertől a koronavírus-járvány miatt - jelentette be a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely közölte: külföldi állampolgár nem léphet be az országba, a hazatérőknek pedig 14 napig karanténba kell vonulniuk. Ez alól két negatív teszttel lehet mentesülni. A szigorítást a politikus azzal indokolta, hogy a helyzet Európa-szerte romlik, a hazai új fertőzések többsége külföldi eredetű, és a cél a behurcolás megakadályozása.

A kormánytagok, politikusok maguk hozhatják nyilvánosságra, ha megfertőződtek koronavírussal vagy karanténba kerültek, erről nincs központi nyilvántartás - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely közölte: neki mindkét tesztje negatív lett. Varga Judit igazságügy miniszternek még csak az első negatív tesztje van meg, ő a megfertőződött Trócsányi László fideszes európai parlamenti képviselő miatt került karanténba. Korábban Hollik Istvánnál, a nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatójánál igazolták a vírust. Az ő kontaktjaiként került karanténba több kormánytag, illetve kormánypárti politikus.

Látogatási és kijárási tilalmat vezetnek be újabb három fővárosi fenntartású idősotthonban a járványveszély miatt. Gy. Németh Erzsébet, a területért felelős főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, hogy egyik fővárosi intézményben sincs jelenleg aktív koronavírusos fertőzött.

A május-júliusi időszakban 4,8 százalék volt a munkanélküliségi ráta, az állástalanok átlagos létszáma pedig 224 ezer. Egy hónap alatt 0,5 százalékponttal csökkent, míg egy év alatt 1,1 százalékponttal emelkedett a munkanélküliség. Az egy évvel korábbinál 79 ezerrel dolgoztak kevesebben.

Megkezdte egy japán jenben jegyzett államkötvény-értékesítés előkészületeit a magyar állam. A Portfolio azt írta: az úgynevezett Szamurájkötvény egy része zöld kötvény lesz, amelynek befolyó bevételeit környezetvédelmi célokra fordítja Magyarország.

Egy hónapon belül megkapják a megígért 500 ezer forintot a hátrányos helyzetű településeken tanító pedagógusok - mondta a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely jogosnak nevezte azt az igényt, hogy ne csak a nevesített településeken dolgozók kapjanak többletjuttatást, de hozzátette: a döntéskor az iskolák besorolása már adott volt.

A Kúria döntése értelmében nem lehet jelölőszervezet Tiszaújvárosban és környékén a Jobbik az időközi országgyűlési képviselőválasztáson. A testület ezzel jóváhagyta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát. Ellenzéki politikusok tiltakoztak a döntés ellen és kitartanak közös jelöltjük, Bíró László indítása mellett.

Társadalmi konzultáció és szakmai vélemények alapján, a tanév elején megnövekedő közlekedési terhelés figyelembevételével dönt majd a főváros az ideiglenes biciklisávokról. Ezt Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes közölte, miután Fürjes Balázs fővárosi fejlesztésekért felelős államtitkár arra kérte a főpolgármestert, hogy szüntesse meg a forgalmas főútvonalakon kialakított sávlezárásokat.

Már csaknem 24 millió 400 ezer ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban. Már több mint 830 ezer ember halt meg a koronavírus okozta betegségben, 16 millióan ugyanakkor meggyógyultak.

A járványhelyzet romlására hívta fel a figyelmet az őszi és a téli hónapokban a német kancellár. Angela Merkel hangsúlyozta: a világnak valószínűleg meg kell tanulnia tartósan együtt élni a koronavírussal, ezért nagyobb óvatosságra van szükség.

Az osztrák kancellár szerint jövő nyárra állhat vissza az élet a normális kerékvágásba a koronavírus-válság után. Sebastian Kurz nem zárta ki egy újabb zárlat lehetőségét. Hangsúlyozta: csak kipróbált, biztonságos vakcinát fognak használni Ausztriában a koronavírus ellen.

Harckészültségbe helyeztette a fehérorosz hadsereg állományának felét az államfő. Aljakszandr Lukasenka arra hivatkozott, hogy a Nyugat fenyegeti az országot. Az elnök közölte: megállapodott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel: a két ország hadserege közös alakulatokat vethet be.

Enyhültek Alekszej Navalnij mérgezéses tünetei. Az orosz ellenzéki politikust kezelő berlini klinika közölte: a páciens nincs életveszélyben, de állapota továbbra is súlyos, és még mindig mesterséges kómában tartják. A német orvosok nem zárják ki, hogy a súlyos mérgezés maradandó hatásokkal jár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×