INFORÁDIÓ 
2020. november 28. szombat
Stefánia

máv

itm

illegális hulladék

Rengeteg terület szabadulhat meg a szeméttől

Rengeteg terület szabadulhat meg a szeméttől

InfoRádió / MTI

A MÁV vasútvonalain is megkezdődött az illegális hulladék felszámolása. Rákos vasútállomás rakodóterületéről mintegy 300 köbméter illegális hulladékot szállít el a vasúttársaság a Tisztítsuk meg az Országot! elnevezésű akciósorozatban.

Megkezdődött a Tisztítsuk meg az Országot! projekt második lépése, a belföldi vasútvonalak környékének megtisztítása az illegális hulladéktól a MÁV Zrt. közreműködésével - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.

Boros Anita ismertette: a Tisztítsuk meg az Országot! elnevezésű akciósorozatban közreműködőként a kormány által kijelölt öt szervezet vesz részt, a Magyar Közút Zrt., az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a települési önkormányzatok, az állami erdészeti társaságok és nemzeti parkok igazgatóságai, valamint a MÁV Zrt. Szerdán az első kísérleti (pilot) projekt a közutak mentének megtisztításával indult, a MÁV pilot programja során pedig mintegy 300 köbméter illegális hulladékot szállítanak el.

A projekt elsődleges feladata a legszennyezettebb területek megtisztítása, a hulladék azonosítása és elszállítása. A helyszíneken történő tesztüzemek lebonyolítása 2020 szeptember végéig tart, majd az eredmények kiértékelése után tudják megkezdeni az ország teljes megtisztítását - tette hozzá az államtitkár.

Boros Anita kiemelte, hogy a projekt sikeres végrehajtásában mindenkire számítanak, így létrehozták a Hulladékradar mobiltelefonos alkalmazást, amelyen bárki, bárhonnan bejelentheti, ha illegális hulladéklerakást vagy hulladéklerakót észlel. A jelenleg tesztüzemben működő applikáció a GPS koordináták alapján beazonosítja a pontos helyszínt, és az adatfeldolgozást követően az illetékes hatóság elkezdi a terület megtisztítását. Az üzembe helyezése óta lassan ezerhez közelít a bejelentések száma, ezekhez pedig 1600 képet csatoltak.

Kitért arra is, hogy a Századvég nemrégiben végzett reprezentatív felmérése alapján a lakosság 74 százaléka a környezetvédelmet érintő legnagyobb problémának a folyók, tavak, természetvédelmi területek szennyezettségét látja. A megkérdezettek 96 százaléka úgy gondolja, hogy az illegális hulladéklerakás komoly problémát jelent Magyarországon, és 100-ból 96-an elfogadnák, ha a hatóságok az illegálisan szemetelőket a helyszínen szigorúan megbüntetnék.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy

a projekt során három helyszín tisztul meg a 80-as vasúti vonal elővárosi szakaszán.

A vasút életében évtizedes probléma az illegálisan lerakott hulladékok kezelése. Mintegy 7700 kilométeres vasúti hálózatot üzemeltet a MÁV Zrt. Magyarországon, több mint 700 állomás és megállóhely üzemel az ország területén több száz üzemi területtel, rakodóval, amelyek területe akár a több száz hektárig is terjedhet - jelezte.

A MÁV által összegyűjtött hulladék mennyisége tavaly meghaladta a háromezer tonnát, az idén több mint ezer tonnánál tartanak - mondta az elnök-vezérigazgató.

Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Balázs Fecó

Meghalt Balázs Ferenc. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, a Korál együttes ikonikus alapító-vezetője...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018