INFORÁDIÓ 
2021. január 23. szombat
Rajmund, Zelma

balaton

vasút

tihany

komp

Autósok hajtanak fel a Tihanyba induló kompra a szántódi révnél 2017. február 27-én. A mai naptól újra indult a kompközlekedés, amely a Balatonon kialakult vastag jég miatt szünetelt január eleje óta.

Híd is futhatna a Balaton fölött

Infostart

A tó és az idegenforgalom fejlesztését sok érdekesség jellemezte.

A Balatoni Egyletet 1882-ben alapították Balatonfüreden, azzal a céllal, hogy a Balaton-kultuszt ápolják és fejlesszék. A vezetője Óvári Ferenc ügyvéd, Veszprém megyei országgyűlési képviselő volt. Az ebből kialakuló Balatoni Szövetség 1904-ben jött létre Siófokon – írta történelmi visszatekintésében a Zaol.hu.

Az idegenforgalom fejlesztésének ötlete az 1910-es években kapott nagyobb lendületet. Ekkor a Balatoni Szövetség felállított egy ötfős bizottságot, hogy dolgozzon ki tervet a balatoni idegenforgalom fejlesztésére, addig ugyanis kevés külföldi nyaralt itt. Reklámkampányt terveztek útikalauzzal.

A századfordulón a népszerűbb a déli oldal volt,

mert parti homokos strandjaival és sekély vizével fürdőzésre kitűnően alkalmasnak bizonyult, szemben az északi rész nádassal és zsombékkal borított, gyorsan mélyülő, vadregényes partjaival. Látogatottságával kiemelkedett Siófok, ahova vasúttal a fővárosból könnyen el lehetett jutni.

A fejlődés annyira lendületes volt, hogy a Balatoni Szövetség 1912-ben nagyszabászú tervvel állt elő: felvetette, hogy épüljön híd Tihany és Szántód között. Ez végül pénzhiány miatt gyorsan le is került a napirendről. A korabeli kormányzat ezzel szemben korszerű vaskomp üzembe állítását és a kikötők fejlesztését tervezte, hogy azok fogadni tudják a nagyobb testű kompot, illetve más hajókat is.

Az 1920-as évek új fejlesztési tervek és koncepció került terítékre, a külföldi turisták helyett a magyar középosztályt, főként a tisztviselői osztályt szerették volna a balatoni turizmus célpontjává tenni.

Ekkor fogalmazódott meg, hogy épüljön műút a tó körül, valamint a vasútvonal is legyen teljes.

A Tihany–Szántód kompközlekedés modernizálása, valamint a kikötők fejlesztése és újak megnyitása is az elképzelések között szerepelt.

A balatoni idegenforgalom fejlesztésének történetében mérföldkőnek számít a Magyar Királyi Balatoni Intézőbizottság felállítása 1928-ban, amely a népszerűsítésért is sokat tett. Ez is kellett ahhoz, hogy az 1930-as évekre a Balaton igazi magyar üdülőparadicsommá vált: a látogatottság soha nem látott méreteket öltött.

Nyitókép: Varga György
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018