eur:
393.82
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Újabb korlátozásokra kell számítani a koronavírus-járvány miatt Magyarországon - a nap hírei

Július végétől válhat elérhetővé Magyarországon is a munkahelyek megőrzését szolgáló uniós hitel. Az Európai Bizottság által javasoltnál kisebb összegű uniós költségvetéssel tervezne az Európai Tanács elnöke.

Újabb korlátozásokra kell számítani a koronavírus járvány miatt Magyarországon - erősítette meg a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth rádióban azt mondta: az operatív törzs javaslatairól legkésőbb szombaton születik döntés. Kiemelte: Magyarország biztonságos, de a környező országokban emelkedik az esetszám. A miniszterelnök az őszi törvényalkotás legfontosabb kérdésének nevezte a gyermekvédelmi törvény szigorítását. Orbán Viktor a Kaleta-ügyet kommentálva kijelentette: az enyhe ítélet azt bizonyítja, hogy az igazságszolgáltatás nem áll a kormány befolyása alatt.

A betegek kezelésében is sikeresnek bizonyult a magyar fejlesztésű lélegeztetőgép. Az innovációs minisztérium közölte: a vizsgálatba bevont orvosszakértők álláspontja szerint a magyar fejlesztésű eszköz a beállított paramétereket pontosan és megbízhatóan teljesíti, így bevonhatóvá válik a lélegeztetésre szoruló betegek kezelésébe. Az előzetes eredmények alapján megkezdődhet a felkészülés a magyar lélegeztetőgép sorozatgyártására.

Július végétől válhat elérhetővé a munkahelyek megőrzését szolgáló uniós hitel - közölte a pénzügyminiszter. Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek videótanácskozásán ismét sürgette, hogy a nem eurózóna-tag országoknak is hozzanak létre az Európai Stabilitási Mechanizmushoz hasonló védőhálót. Megerősítette, hogy a magyar álláspont szerint a gazdasági újraindítást célzó uniós helyreállítási csomagnak igazságosnak, rugalmasnak, és a politikamentesnek kell lennie.

Az Európai Bizottság által javasoltnál kisebb összegű uniós költségvetéssel tervezne az Európai Tanács elnöke, aki a védelemre és a szomszédságpolitikára szánna kevesebbet a következő hét éves ciklusban. Charles Michel növelné az egészségügyre, innovációra, kutatásra, digitalizációra, oktatásra és a belső biztonságra szánt összeget. Az Európai Tanács elnöke szerint a jogállamiság feltételrendszere továbbra is fontos. Ugyanakkor az Európai Bizottság előterjesztésében még az szerepelt, hogy a kifizetések felfüggesztéséhez kötött szankciókról a Bizottság dönthet.

A kormány jövőre több mint 2300 milliárd forintot fordít családtámogatásokra a költségvetésből - erősítette meg a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba a Családszervezetek konferenciáján arra hívta fel a figyelmet, hogy jövő júliustól emelkedik a csecsemőgondozási díj összege, nő a gyermekétkeztetésre szánt támogatás, és a következő tanévtől minden diák ingyenesen juthat hozzá a tankönyvekhez.

A nyugdíjak azonnali megemelését követeli az LMP. Schmuck Erzsébet társelnök az élelmiszerárak jelentős növekedése miatt azt szorgalmazta, hogy a tizenharmadik havi nyugdíj jövőre esedékes egyheti részére szánt 77 milliárd forintot most azonnal kapják meg a jogosultak.

Az MSZP szerint a dolgozók lassan kiszorulnak a Balatonról, de a párt nem hagyja, hogy a kormány kisajátítsa ezt a közös nemzeti kincset. Molnár Zsolt, az MSZP fővárosi elnöke közölte, a következő hetekben tájékoztató kampányt indítanak, amivel ki kívánja fejezni: nem kérnek a szabadstrandok fizetőssé tételéből, a vitorláskikötők privatizálásából, illetve a part menti területek beépítéséből.

Továbbra is nyitott sebnek tartja Európa szívében a Srebrenicai mészárlást a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos. Várhelyi Olivér az Európai Parlament ülésén hangsúlyozta: Európa nem felejtette el azt sem, hogy szégyenletes kudarcot vallott, és felelősséggel tartozik, amiért nem volt képes megállítani a tömeggyilkosságot.

A szlovák hatóságok egy napra visszaállították a beutazók ellenőrzését, miután megugrott az új koronavírus-fertőzöttek száma. A pozsonyi rádió beszámolója szerint szombat délután három óráig ellenőrzik a belépőket, főként azokat, akik a járvány terjedése szempontjából kockázatos európai uniós országokból érkeznek.

Olaszországban az év végéig meghosszabbították a koronavírus-járvány miatti vészhelyzetet. A kormány döntésének hátterében az illetékes egészségügyi bizottság előrejelzései állnak, melyek szerint a járványveszély nem ért véget, és ősszel második hullám is várható.

Ismét rekordot döntött a koronavírus-fertőzések száma az Egyesült Államokban. Egyetlen nap alatt több mint 64 ezer új fertőzöttet regisztráltak. Ezzel 3 millió 110 ezerre nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma. A legtöbb új esetet továbbra is Kaliforniában, Texasban és Floridában mutatták ki.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×