INFORÁDIÓ 
2021. január 23. szombat
Rajmund, Zelma

csomagolás

karácsony

hulladék

fenntarthatóság

Borzalmas lábnyomot hagyunk azzal, ahogy a karácsonyt ünnepeljük

Borzalmas lábnyomot hagyunk azzal, ahogy a karácsonyt ünnepeljük

InfoRádió

Annyi csomagolópapírt használnak fel karácsonykor csak Nagy-Britanniában, hogy abból papírhidat lehetne húzni a Föld és a Hold között.

Magyarország az egy főre jutó papírfelhasználás terén még nem éri el az uniós átlagot, körülbelül 100 kilogrammot használunk fel fejenként évente, a legtöbbet decemberben, ilyenkor 10-15 százalékkal nő az átlagos papírfogyasztás mennyisége – ismertette Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója az InfoRádióban.

A papír mint csomagolóanyag egyébként nagyon környezetbarát megoldás, és könnyen újrahasznosítható. Az Európai Unióban például

a papír és hullámkarton csomagolóanyagok közel 86 százalékát gyűjtik és dolgozzák fel ismét,

ami nagyon magas aránynak számít – emelte ki a szakember –, ezt követi csak a fém és az üveg. Magyarországon a papír újrahasznosítása körülbelül 81 százalékot tesz ki.

Egy brit felmérés szerint karácsonykor 250 ezer tonnányi csomagolási hulladék végzi a szemétben. Ez nagyságrendileg 100 millió tekercset, vagyis 227 000 mérföld hosszúságú csomagolópapírt jelent, ami

a Föld–Hold közötti távolságnak felel meg.

Miklós Zsolt arra is felhívta a figyelmet, hogy a különböző műanyaggal borított laminált papírok, illetőleg a különféle fényes, csillogó anyagokkal beborított csomagolóanyagok nem újrahasznosíthatók: ezek – hasonlóan a képeslapokkal és egyéb egyszer használatos termékekkel – egyre csak növelik az „ünnep lábnyomát”.

Annak ellenére, hogy az elektronikus üdvözlőlapok már elhódították a vezető szerepet, továbbra is jelentős mennyiségű képeslapot küldünk egymásnak karácsonykor. Egy átlagos brit lakos karácsonykor 17 képeslapot kap. Ha ezt a lakosság számával felszorozzuk, akkor a kapott papírmennyiséggel

50 ezerszer be lehetne fedni akár a London Eye óriáskereket,

ami szintén gigászi mennyiség – tette hozzá Miklós Zsolt.

Az ügyvezető igazgató szerint a karácsony fenntarthatóbbá tétele érdekében mindenkinek meg kellene fontolnia, hogy az ajándékok csomagolására szánt anyagokat miként tudja ismét fölhasználni. „Ne tépjük szét, óvjuk meg, aztán összehajtogatva el lehet tenni akár a következő évre is” – fogalmazott, de ugyanez érvényes a papírból készült ajándéktáskákra és ajándékdobozokra is.

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Rettenet mód növekszik az ünnep lábnyoma – Miklós Zsolt, Rondo Hullámkartongyártó Kft.
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018