INFORÁDIÓ 
2020. július 10. péntek
Amália

drog

dizájnerdrog

heroin

kábítószer

Kapitan-Andreevo, 2018. szeptember 29.Bolgár vámtisztek az általuk lefoglalt kábítószert tartalmazó csomagokat mutatják a sajtó képvilseőinek a bolgár-török határon fekvő Kapitan-Andreevo, 2018. szeptember 29-én. A hatóságok rekordmennyiségű, több mint 700 kilogramm heroint foglaltak le két, Ausztriába tartó iráni kamion rakterében. A nagy tisztaságú kábítószer feketepiaci értékét 23 millió euróra (csaknem 7,5 milliárd forintra) becsülik.  A két auto sofőrje rokoni kapcsolatban áll egymással, Mmndkettőjüket letartóztatták, büntetésük akár 15-20 év börtön is lehet. (MTI/AP/Sakarnews/Ivan Atanassov)

A csatát a dizájnerdrogok nyerték, de a háborúban a heroin áll nyerésre

A dizájnerdrogok után ismét egyre több ember használ heroint – tudta meg az InfoRádió, miután kiderült, hogy a napokban egy több mint 17,5 milliárd forintot érő heroinszállítmányt foglalt le együttműködésben a szlovén és a magyar rendőrség.

Magyarországon 2000-től egészen 2013-ig folyamatosan csökkent a heroinfogyasztás, majd ismét növekedésnek indult – mondta az InfoRádióban Szemelyácz János, a Magyar Addiktológiai Társaság elnöke. A kezelésbe vettek számából az derül ki, hogy körülbelül negyedénél tartanak a 2000-es szintnek.

"A dizájnerőrület után jönnek vissza a klasszikus kábítószerek, és a heroinról tudjuk: nem játékszer"

– momdta a szakember, és felhívta a figyelmet arra, hogy a heroin több szempontból is függővé teheti az embert, főleg a magas euforizáló hatása miatt lehet veszélyes.

"Az elviselhetetlenség határáig emeli a fájdalmat, hideg-meleg váltakozást idéz elő, alvászavart, állandó nyűgösséget, fizikai rosszullétet okoz, amit az ember segítség nélkül nem tud kezelni" – mondta az elnök.

Világszerte a legtöbb túladagolás a heroin miatt van. Szemelyácz János úgy véli, hogy legtöbbször

a szegények és a hajléktalanok fogyasztják,

de már a fiatalok körében is egyre elterjedtebb lett ez a kábítószer.

Az elmúlt néhány évben mintákat tudtak venni a tűcsereszolgáltatókhoz bekerülő fecskendőkből. A laboratóriumi vizsgálatokból kiderült, hogy a fecskendőkben túlnyomó részt dizájnerserkentők voltak, de a heroin mellett másfajta ópiátokat is találtak.

A Magyar Addiktológiai Társaság elnöke elmondta azt is, hogy a fogyasztók már kevesebbszer keresik fel a drogdílereket, mert az interneten akár nagy mennyiségben is megrendelhetik a kábítószert külföldről.

Nyitókép: MTI/AP/Sakarnews/Ivan Atanassov

Kapcsolódó hang

Újra egyre több a heroinfogyasztó
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018