eur:
393.87
usd:
365.14
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt az ellenzéki pártok kampányzáró rendezvényén a Madách téren, Budapesten 2019. október 11-én.
Nyitókép: Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt az ellenzéki pártok kampányzáró rendezvényén. MTI/Kovács Tamás

Kampányzáró rendezvényt tartott Karácsony Gergely

"Mindannyiunk közös otthonává" tenné Budapestet megválasztása esetén Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt, aki péntek esti kampányzáró rendezvényén úgy fogalmazott: "eljött a mi időnk".

A fővárosi Madách téren tartott rendezvényen a politikus azt mondta, eljött az idő, hogy visszaadják a politika becsületét és bebizonyítsák, tisztességesen is lehet politizálni. Eljött "a mi momentumunk" arra, hogy a fővárost a 20. századból "átvigyük a 21. századba és tartsuk örökre Európában" - fűzte hozzá.

Ébresztő Budapest, ébresztő Magyarország! - szólította fel hallgatóságát Karácsony Gergely, akinek szavai szerint a hatalom olyan messzire jutott, ahonnan nincs visszaút. Nem fognak megfordulni, mennek előre, átgázolnak mindenen és mindenkin - mondta, hangsúlyozva: sehová nem lehet visszavonulni, de a szavazófülkében mindenki önmaga lehet, és ott "nektek van egy erőtök, egy igazi szupererőtök".

Karácsony Gergely emlékeztetett, a kampány kezdetén azt mondta, hogy Budapesten a változás esélye már kézzelfogható.

A kampány végén elmondható, egy karnyújtásnyira van, hogy "visszavegyük a városunkat" - tette hozzá. A történelem azt tanítja, hogy Magyarországon a változás mindig Budapestről indul, és ez a változás már elindult - mondta.

Kijelentette, néhány lépést kell megtenni, hogy teljesüljön a közös álom: Budapest legyen zöld és szabad. Arra kérte hallgatóit, legyenek részesei a változásnak, vegyék vissza Budapestet, és "adjuk vissza a jogos tulajdonosainak, adjuk vissza nektek".

Megismételte korábbi ígéreteit, amelyek szerint az 500 millió forintnál drágább ingatlanok tulajdonosaira adót vetnek ki, fát ültetnek minden születendő gyermek után, megvalósítják a csepeli nagyerdőről szóló tervet, illetve egy zöldkorridort hoznak létre a Margit-szigettől a Római-partig. Minden rászoruló nyugdíjas támogatást kap a fűtési szezonban és felelősséget vállalnak a budapestiek egészségügyi ellátásáért - folytatta a felsorolást, hozzátéve, Budapesten addig nem épül új stadion, amíg nincs minden kerületben CT-készülék. Arra is emlékeztetett, hogy a 14 év alattiak számára ingyenessé tennék a tömegközlekedést.

Az nem lehet, hogy nem lesz más a politika, mert a politika most aljas, cinikus, rátarti, pökhendi, gyűlöletkeltő és velejéig korrupt, és ez nem mehet tovább - szögezte le Karácsony Gergely. "Az a mocsok", ami Győrben napvilágot látott, az nem egyedi eset - fogalmazott. Ahol a fideszesek úgy érzik, hogy nincs felettük kontroll, ott előre eltervezett módon lopják szét a várost és az országot. Nincs két Fidesz, egy Fidesz van, és az velejéig romlott - nyomatékosította szavait a jelölt, Zugló polgármestere, a Párbeszéd társelnöke.

A jelölőszervezetek képviselői között megszólaló Csárdi Antal LMP-s politikus azt mondta, a Fidesz is érzi, hogy elveszítette Budapestet, mert kilenc év városvezetés után eldugja saját logóját és "pár kiló krumplival akarja megvásárolni" a szavazatokat.

Az ellenzék ma a fővárosban erősebb és egységesebb, mint a Fidesz - jelentette ki a honatya.

Hozzátette: azért dolgoznak, hogy Budapestnek élhető és tisztes jelene és jövője legyen.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke úgy fogalmazott: már csak kettőt kell aludni, és itt a karácsony, mert két nap múlva Budapest főpolgármesterét úgy fogják hívni, hogy Karácsony Gergely.

Az elmúlt kilenc évben még soha nem álltak ilyen közel a győzelemhez, karnyújtásnyira vannak attól, amit megálmodtak maguknak - hangsúlyozta. Két nap múlva új időszámítás kezdődik, és megkezdik a visszaszámlálást 2022-re is, mert az ellenzéki együttműködés nem ér véget vasárnap - szögezte le.

Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyűlési képviselő szerint Magyarország átmeneti időszakban van: az önkényuralmi rendszerből a nyílt diktatúra irányába tart. Az önkormányzati választás tétje az is, hogy ebből az országból ne lehessen nyílt diktatúra - hangoztatta.

Élesen bírálta Borkai Zsoltot, Győr fideszes polgármesterét. Szerinte ugyanúgy hagyják szétlopni Budapestet, mint Győrt Borkai.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke közölte, két nap múlva új fejezetet nyitnak Budapest történetében,

amely tisztességesebb és tisztább lesz.

Hangsúlyozta, az egész országban gyökeres változást akarnak, és minden jelöltjükért tűzbe teszi a kezét. Aki közpénzt lop, az megy; "zéró toleranciát hirdetünk" a korrupcióval szemben - közölte.

A DK-t képviselő Dobrev Klára európai parlamenti alelnök szavai szerint Budapestet Tarlósék kiszolgáltatták a Fidesz oligarchikus, maffiaszerű működésének, a pártfegyelem fontosabb volt, mint a budapestiek.

Ráadásul az országot járva azzal fenyegetik a településeket, hogy nem lesz pénz fejlesztésekre - közölte. "Innen üzenem" Orbán Viktornak: "egy fityiszt lesz beleszólása abba, milyen fejlesztéseket kapnak a városok a jövőben" - fogalmazott.

Szerinte október 13-án meg kell mutatni, hogy az Orbán-kormány nem egyenlő Magyarországgal, hogy a magyarok többsége demokrata, európai, szabadságszerető. "Orbánék meg menjenek a pokolba!" - mondta.

A rendezvényen felolvasták Mark Ruffalo amerikai színművész Facebookon is olvasható üzenetét, amelyben támogatásáról biztosította az ellenzéki együttműködést.

A felszólalások között a Változás néven felkonferált szimfonikus zenekar adott koncertet.

Beszédének végén Karácsony Gergely felhívta a színpadra az ellenzéki összefogás kerületi polgármesterjelöltjeit.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×