eur:
393.8
usd:
368.45
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
A Clark Ádám úszódaru az elszállítást végző uszályra emeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

35 milliós kártérítést követel a Hableány kapitányának lánya

Benyújtották a családok a kártérítési igényt a Hableány-katasztrófa ügyében, a kapitány és a matróz halála miatt.

Május 29-én este ütközött a Margit-híd közelében a Viking Sigyn szállodahajó és a Hableány turistahajó, az utóbbi fedélzetén utazó 33 koreai turistából és 2 fő személyzetből mindössze heten élték túl a balesetet. A halálos áldozatok között volt a Hableány kapitánya és matróza. A munkabaleset miatt a hozzátartozóknak kártérítés jár, a Ripost úgy értesült, hogy a kapitány lánya 35 millió forintos igényt nyújtott be édesapja munkáltatójának, és a matróz családja is hasonló nagyságrendű összeget kért a cégtől.

A kapitány lánya azzal indokolta a lépést, hogy egy igen költséges képzésre jár, amit az édesapja támogatott, de a halála óta pedig fel kellett függesztenie a tanulást. A család ügyvédje megerősítette, hogy a munkabaleset miatt peren kívül igényeltek a Panoráma Deck Kft.-től egy összeget, aminek még nem történt meg a kifizetése. Azt is jelezte, hogy a céggel megegyeztek, hogy közösen indítanak polgári jogi pert a szállodahajó üzemeltetője, a Viking Cruises ellen, és tőlük jelentősen többet fognak kérni.

A Panoráma Deck számításai szerint a kár végösszege meghaladja az egymilliárd forintot.

"A cég a 22 éve épített brandjét veszítette el a baleset miatt. A forgalmuk 40 százalékkal visszaesett a Hableány tragédiája óta. 5-6 hajójukat is ki kellett állítani a forgalomból, mert az utazási irodák június óta egyszerűen nem szerződnek 100 fő alatti hajóra. Tavaly még szép nyereségük volt, az idén ennek az összegnek a dupláját könyvelhetik el veszteségként" – mondta Sógor Zsolt, a Hableány tulajdonosának ügyvédje.

A hajó értékét százmillió forintra becsülik, és a baleset okozójára akarják áthárítani azt a kártalanítást is, amit a munkahelyi balesetek miatt ki kell fizetnie a cégnek.

A hajókatasztrófáról korábbi cikkeinket ITT olvashatja el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×