eur:
393.81
usd:
367.68
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Hunvald György volt szocialista országgyűlési képviselő, Erzsébetváros egykori polgármestere nyilatkozik a sajtónak a Gál György volt szabad demokrata önkormányzati politikus és társai ellen csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőper tárgyalásának szünetében a Kúria folyosóján 2014. július 1-jén. Az erzsébetvárosi ingatlanpanamaként elhíresült büntetőperben a Kúria harmadfokon egy évre változtatta Hunvald György börtönbüntetését.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Az MSZP megtette ajánlatát Hunvald Györgynek

Az MSZP arra kéri Hunvald Györgyöt, hogy ne induljon el független polgármester-jelöltként a VII. kerületben, hanem támogassa Niedermüller Pétert, az ellenzék közös választottját. Cserében kapna egy független képviselőjelölti pozíciót, feltéve, ha a csapatának tagjait is visszalépteti. Erről Molnár Zsolt, a szocialisták budapesti elnöke beszélt az InfoRádiónak.

Molnár Zsolt szerint a legfontosabb, hogy a VII. kerületben le tudják győzni Vattamány Zsoltot, azaz a Fidesz rendszerét, és hogy ennek érdekében Niedermüller Péter mögé mindenki felsorakozzon, illetve lépjen vissza a polgármesterjelöltségtől. Mint fogalmazott, nem naivak, és tisztában vannak azzal, hogy ennek valamilyen politikai logika mentén ára van, ezért

egy egyéni körzetben való indulást kívánnak felajánlani Hunvald György számára,

így a választók tudnának arról dönteni, hogy támogatják-e az ő politikai jövőjét, az összes többi körzetben és a polgármesteri szinten pedig létrejönne a teljes ellenzéki egység.

Mint ismert, Hunvald György július végén Facebook-oldalán jelezte, hogy 26 év után távozik az MSZP soraiból, majd pár nappal később azt is tudatta, hogy független polgármesterjelöltként akar indulni Erzsébetvárosban az őszi önkormányzati választáson.

A szocialista párt budapesti elnökének állítása szerint már korábban is folytak tárgyalások Hunvald Györggyel a nyilvánosság kizárásával, azonban most vált élessé a helyzet az önkormányzati választások közeledtével. Molnár Zsolt szerint világossá vált, hogy kiben, milyen szándékok vannak, és hogy mik a lehetőségek.

"Valóban a 24. órában vagyunk,

azonban talán igaz az a mondás, hogy jobb később, mint soha" – fogalmazott.

Molnár Zsolt azt nyilvánvaló dolognak nevezte, hogy Hunvald György nem lesz az ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltje. Mint fogalmazott, vannak azonban olyan helyzetek, amikor az a helyes, hogyha a választók döntik el a vitát. Emiatt kezdeményezte korábban az MSZP az előválasztás intézményét, és kezdeményezi most, hogy Hunvald György függetlenként bizonyíthasson, hiszen ezáltal Niedermüller Péternek egyedüliként csak Vattamány Zsolttal kellene megküzdenie.

"A politikai racionalitás amellett szól, hogy nem szabad engedni, hogy bármilyen módon veszélybe kerüljön a VII. kerületi győzelem"

– szögezte le, ami nemcsak Erzsébetváros jövője, hanem a fővárosi többség szempontjából is óriási jelentőséggel bír, tette hozzá.

A szocialisták által Hunvald Györgynek kínált körzetben a Momentumnak kellene visszaléptetnie a jelöltjét – ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy van még egy hét a körzeteket átrendezni, érez ebben mozgásteret, továbbá bízik abban, hogy a Momentum helyi szervezete is megérti: a tét sokkal nagyobb annál, semhogy egy képviselőjelölt bármely párt részéről visszalép-e, vagy sem. "A tét a VII. kerületi polgármesterség és a fővárosi többség kialakítása, amely által az ellenzék jövőjének kilátásai változhatnak meg pozitív, vagy negatív irányban" – jegyezte meg Molnár Zsolt.

A szocialisták egy-két napon belül választ remélnek Hunvald Györgytől, mivel pozitív válasz esetén jövő héten "mozgásba kellene hozni a gépezetet" – mondta a politikus –, ellenkező esetben tudomásul veszik. Negatív válasz nyomán abban bízhatnak, hogy a közélet szeptember végén, október elején újranyitja a kérdést. A budapesti elnök leszögezte, természetesen

Hunvald György nemleges válasza esetén is a DK-s Niedermüller Pétert fogja támogatni az MSZP,

és minden rendelkezésükre álló lehetőséggel segíteni fogják a kampányát. Mindemellett megismételte, bízik abban, hogy optimista forgatókönyv szerint a jövő héten, egy rosszabb esetében pedig valamikor október 13-a előtt megoldódik a helyzet, de így nem maradhat.

Molnár Zsolt kérdésre válaszolva végezetül megjegyezte, a fővárosi pohár tele van, néhány csepp hiányzik belőle összességében, amely néhány csepp a VII. kerületben a Hunvald-kérdés rendezése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×