eur:
393.77
usd:
367.96
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
A balesetben részes, Magyarországra visszatérő Viking Sigyn szállodahajó a visegrádi hajóállomáson  2019. június 10-én. A hajó május 29-én ütközött össze a Hableány sétahajóval, amely felborult, majd elsüllyedt a Margit hídnál. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta további tizenhárom áldozat, köztük a Hableány matrózának holttestét találták meg és azonosították. A szállodahajó ukrán állampolgárságú hajóskapitányát halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett vízi közlekedés veszélyeztetése vétségének elkövetése miatt hallgatták ki gyanúsítottként és tartóztatták le.
Nyitókép: Cseke Csilla

Döntött a törvényszék a szállodahajó ukrán kapitányáról

Letartóztatásban marad a május végi dunai hajóbaleset okozásával gyanúsított szállodahajó-kapitány - döntött csütörtökön másodfokon a Fővárosi Törvényszék.

A törvényszék közleménye szerint helybenhagyták a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) július 31-én hozott végzését, amelyben egy hónapra elrendelte az ukrán állampolgárságú hajóskapitány letartóztatását.

A férfit vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésével és más bűncselekménnyel gyanúsítja az ügyészség - emlékeztettek.

Tudatták: az elsőfokú végzéssel szemben a gyanúsított és védője, illetve az ügyészség is fellebbezett. A védő a gyanúsított szabadlábra helyezését vagy enyhébb kényszerintézkedés elrendelését kérte, az ügyészség viszont azt indítványozta: a másodfokú bíróság állapítsa meg, hogy a gyanúsított és a büntetőeljárásban részt vevő személyek viszonya is okot ad a bizonyítási eljárás megnehezítésére.

A másodfokú végzés szerint a BKKB helyesen állapította meg, hogy a gyanúsítottnál fennáll a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítésének veszélye, és ezek kiküszöbölése csak a letartóztatás alkalmazásával biztosítható, így a kényszerintézkedés mellőzésére, enyhébb kényszerintézkedés alkalmazására a Fővárosi Törvényszék sem látott lehetőséget.

A törvényszék azt is megállapította, hogy a gyanúsított és a büntetőeljárásban részt vevő személyek viszonya az eljárás megnehezítésének veszélyével szorosan összefügg,

így az elsőfokú végzést az indoklás kiegészítésével hagyta helyben.

A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el Budapesten, a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét koreait sikerült kimenteni, és azóta huszonhét holttestet találtak meg, egy áldozatot még keresnek.

A hajóbalesettel kapcsolatos összes cikkünket elolvashatja ITT.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×