eur:
393.85
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Légkondicionálást ígért minden, nyáron is használt műtőbe a Miniszterelnökséget vezető miniszter - a nap hírei

Ismét elrendelte a dunai hajóbaleset ügyében meggyanúsított ukrán kapitány letartóztatását a bíróság. Csökkentette az irányadó dollárkamatot az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed.

Légkondicionálást ígért minden, nyáron is használt műtőbe a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, hogy ha a kórházaknak erre nincs pénze, akkor az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak, a szaktárcának vagy a kormánynak kell azt biztosítania. Felidézte, hogy a kórházak érdekképviseletének felmérése szerint a műtők harmadában nincs klíma. Szólt arról is, hogy a jövőben a rokkantigazolványokat már 90 nappal a lejárat előtt lehet igényelni.

Újabb 3,5 milliárd forint munkahelyteremtő támogatásra pályázhatnak csütörtöktől a mikro-, kis- és közepes vállalkozások. A pénzügyminiszter szerint a pénzből 1500 új álláshely is létrejöhet. Varga Mihály elmondta, hogy a kiírás is az egyik eleme annak az intézkedés-sorozatnak, amellyel még tovább csökkenhet a munkanélküliség, és Magyarország közelebb kerülhet a teljes foglalkoztatottsághoz.

Több mint 26 ezer látványeffektet használnak az augusztus 20-i esti tűzijátéknál, amelyet a legkorszerűbb speciális szoftver segítségével terveztek - mondta Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. A nemzeti ünnep központi rendezvényei idén is három napon keresztül tartanak. A Magyar Ízek Utcája már augusztus 18-án, vasárnap megnyílik. A rendezvényen kóstolható meg először az idei Magyarország tortája, és az ide cukormentes torta is. Az ünnep biztonságos lebonyolításért felelős operatív törzs már megkezdte munkáját.

Ismét elrendelte a dunai hajóbaleset ügyében meggyanúsított ukrán kapitány letartóztatását a bíróság - közölte a férfi ügyvédje. A határozat nem jogerős. A szállodahajó kapitányát hétfőn vették újra őrizetbe, és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntettével is meggyanúsította a nyomozó hatóság. Eddig a vízi közlekedés tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetése miatt folyt nyomozás ellene. Közben a Fővárosi Törvényszék azt közölte: a gyanúsított telefonadatainak helyreállításához újabb szakértőt rendeltek ki.

Célzott létszámgazdálkodás mellett a hatékonyság mérését is sürgeti az állami szférában az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László a Magyar Közgazdasági Társaság budapesti konferenciáján úgy vélte: az állami szféra még mindig túl nagy Magyarországon. Az ÁSZ elnöke úgy vélte: a hatékonyság javítását segítené a digitalizáció, illetve ha elhagynák a papíralapú közigazgatást, mert a párhuzamosság rontja a hatékonyságot.

A Hungaroringre vezető új autópálya-lehajtó, áthelyezett és kibővített szurkolói zóna is várja a látogatókat a hétvégi Formula-1-es Magyar Nagydíjra. Erről a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában. Gyulay Zsolt hangsúlyozta: a többi között a mellékhelyiségeket is felújították és kicseréltek számos nyílás-zárót. Hozzátette: a hétvégi bérlettel rendelkezők már csütörtök délután látogatást tehetnek a boksz utcában.

Összesen mintegy 250 millió forint kompenzációt kapnak a Wizz Air repülőjegy-kiegészítő szolgáltatását igénybe vevő utasai. A Gazdasági Versenyhivatal fogyasztói panaszok alapján vizsgálta a Wizz Flex-et. A szolgáltatás lényege, hogy az utasnak lehetősége van repülőjegye módosítására az esetleges vitel- és poggyászdíj-különbözet megfizetésével. A versenyfelügyeleti eljárás azonban olyan részletszabályokat tárt fel, amelyekről a fogyasztók feltehetően nem kapnak megfelelő tájékoztatást.

Öt új járatot indít Budapestről a lengyel LOT légitársaság. Szöul mellett Prágába, Belgrádba, Stuttgartba és Szófiába is új járatok indulnak. Magyarországról először válik elérhetővé Szöul közvetlen járaton. Az útvonalon hetente háromszor indulnak járatok szeptember 22-től. Ugyanakkor a LOT szeptemberről jövő márciusra halasztotta a brüsszeli és bukaresti járatok indítását, a Boeing 737 MAX-okra vonatkozó repülési tilalom miatt.

A román hatóságok nem biztosak benne, hogy meghalt az a 15 éves lány, akinek ügye hatalmas botrányt kavart az országban és több vezető lemondásához vezetett. A román szervezett bűnözés elleni ügyészség vezetője arról beszélt: nem zárják ki, hogy az áprilisban eltűnt másik, 18 éves fiatal is él még. Az ügyben meggyanúsított férfi mindkét gyilkosságot beismerte. A főügyész azonban nem tartja hihetőnek beszámolóját arról, hogy hogyan tüntette el a holtesteket. A szakértői vizsgálatok még tartanak, a házkutatás során talált csontokat még nem azonosították.

Csökkentette 25 bázisponttal az irányadó dollárkamatot az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. A döntés megfelel a piaci várakozásoknak. Az indoklásban a Fed további kamatcsökkentések lehetőségére is utalt az amerikai gazdasági növekedés védelme érdekében. Donald Trump amerikai elnök többször sürgette az amerikai monetáris politikai döntéshozókat a kamatszint csökkentésére gazdaságélénkítési céllal.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×