INFORÁDIÓ 
2020. február 23. vasárnap
Alfréd

hableány

hajóbaleset

kiemelés

duna

clark ádám úszódaru

A Clark Ádám úszódaru az elszállítást végző uszályra emeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták.

Csepelre viszik a Hableányt - friss hírek a rendőrségtől

Infostart

Már az uszályon van a Hableány roncsa, Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője számolt be az eredményekről és a következő feladatokról.

Kiemelték a két hete balesetet szenvedett és elsüllyedt Hableányt a Dunából. A turistahajót úgy helyezték az uszályra, hogy a Clark Ádám úszódaru először megtartotta fölötte, míg a szakemberek másfél-két méteres fagerendákat, bakokat tettek alá. A hajót az uszály két oldalán lévő fém kampókhoz rögzítették, ezután eloldják a hevedereket és a Clark Ádám munkája véget ér.

A roncsot a csepeli szabadkikötőbe viszik, ahol a rendőrség megkezdi a szemlét. A helyszínt napokkal ezelőtt kialakították, hogy a hajó átvizsgálása gördülékeny legyen. Holttesteket keresnek és átnézik a hajótestet, megvizsgálva, hogy tudnak-e még nyomokat rögzíteni. A munka ügyészek, nautikai szakemberek, igazságügyi szakértők bevonásával zajlik.

Kedden négy holttestet emeltek ki a hajóból, ezek azonosítása már elkezdődött. Annyi már valószínű, hogy köztük van a magyar kapitány és a hajón utazó egyetlen gyermek, egy dél-koreai kislány.

Még négy embert keresnek, a Belügyminiszter utasítására megduplázták a keresésben részt vevő rendőrök létszámát a Budapesttől délre lévő szakaszon. A nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság végzi, az egyetlen gyanúsított a Viking Sigyn ukrán kapitánya.

Szóba került az is, hogy a szállodahajó egyéb okok miatt (vagyis valószínűleg a menetrendjét követve) érkezett Magyarországra. A járművön Visegrádon új szemlét folytatott le a rendőrség, mivel "új bizonyítékok beszerzése vált szükségessé".

A kiemelési művelet kedd reggel fél hatkor kezdődött a kiemelési művelet, kettő után egy kicsivel ér véget a kiemelési munka azzal, hogy leszedik a kiemeléshez használt hevedereket.

A dunai hajóbalesetről mindent elolvashat ITT.

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter
A címlapról ajánljuk

1200 életrajz nyilvános

Az áldozatok emléknapjához közeledve a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) szinte teljessé tette...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018