eur:
395.02
usd:
371.02
bux:
65160.25
2024. április 19. péntek Emma
Rendőri helyszínelés a Fejér megyei Kisapostagon, ahol egy kisteherautó egy buszmegállón keresztül hajtva átszakította egy családi ház kerítését, majd annak teraszán állt meg 2019. április 23-án. A balesetben ketten megsérültek.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

150-160 ezres rendőrbér: nem vár tovább a szakszervezet, de a kormány sem

Új rendvédelmi életpályamodell bevezetését szorgalmazza a Független Rendőr Szakszervezet, mert nem elégedett az elmúlt évek rendvédelmi béremelésének mértékével. Erről a Belügyminisztérium illetékeseivel is tárgyalni fog az érdekképviselet. A tárca 2020-ban "érezhető béremelést" tervez az egyenruhásoknál.

Január 1-től átlagosan további 5 százalékkal emelkedett az arra jogosult hivatásos állományú rendőrök illetménye a 2015-ben indított rendvédelmi béremelés ötödik ütemének megfelelően. Ezzel 2019-ig átlagosan 50 százalékkal emelkedett a hivatásos rendőrök bére.

A Független Rendőr Szakszervezet azonban nem elégedett az elmúlt évek béremelésével, és a tiszthelyettesek fizetésének legalább 40-50 százalékos emelését tartja szükségesnek - mondta az InfoRádióban a szakszervezet főtitkára. Pongó Géza hozzátette: a bérfejlesztésről a Belügyminisztérium illetékeseivel fog tárgyalni az érdekképviselet.

"Kezdő tiszthelyettesi beosztásban 150-160 ezer forint nettó bért keresnek

a munkatársaink, ez a mai munkaerőpiacon egy segédmunkás bérét is alulmúlja, ez nem megengedhető. Mivel pedig a kollégáink képzettek, nagyon sokan elhagyták és tervezik elhagyni a pályát, mert ez nem életpályamodell sajnos már. Szükséges egy második ütem bevezetése, egy új életpályamodell megvalósítása. Ezért fogunk hamarosan tárgyalni" - mondta Pongó Géza.

Az elmúlt években indult 50 százalékos béremelési programnak köszönhetően is javult a közbiztonság és minden kategóriában csökkent a bűncselekmények száma - ezt Varga Mihály miniszterelnök-helyettes mondta az MSZP-s Harangozó Tamás kérdésére válaszolva az Országgyűlésben.

"A kormány természetesen azon dolgozik, hogy ezeket az eredményeket megőrizze, ez a javulás folytatódjon, hiszen akár vidékről, akár fővárosról van szó, az a cél, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát. Ennek megfelelően készítjük elő a 2020-as költségvetést."

Varga Mihály kiemelte: a kormány - a gazdaság teljesítményével összhangban - mindent megtesz a bérek felzárkóztatása érdekében.

Az InfoRádió a Belügyminisztériumot is megkereste a rendvédelmi bérfejlesztéssel kapcsolatban.

A tárca a béremeléssel kapcsolatban azt közölte,

2020-tól az életpályamodell már bevezetett intézkedéseinek továbbfejlesztésével a rendvédelmi állomány anyagi és munkakörülményei érzékelhetően tovább javulnak.

Továbbá: a rendvédelmi állomány tagjai szabadon választhatnak, hogy az általuk teljesített túlóra pénzbeni kifizetését vagy szabadidőben történő ellentételezését kérik.

"A feladataikat kiemelkedően teljesítő munkatársak pedig évente két alkalommal teljesítményjuttatásban részesülhetnek

- 2019-ben csak erre közel 9 milliárd forintot biztosított a központi költségvetés" - írta a tárca.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×