eur:
393.09
usd:
366.48
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
A Hankook gumigyár Dunaújváros határában.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Sztrájkolnak a Hankooknál - határozatlan ideig

Kedd 14 órakor megkezdődött a határozatlan idejű sztrájk a Hankook Tire Magyarország Kft. dunaújvárosi gyárában - tájékoztatta az InfoRádiót a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke, Székely Tamás.

Elindult a sztrájk a Hankook Tire Magyarország Kft.-nél, méghozzá a munkavállalók nagy százalékának támogatásával - közölte az InfoRádióban Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke; a délutáni műszakváltáskor senki nem vette fel a munkát, rögtön a pihenőhelyre ment.

"Nyilvánvalóan az atrocitások a munkáltató részéről tovább erősödnek, ezt a kollégák a sztrájkbizottság részéről egyelőre jól kezelik"

- tette hozzá.

Úgy fogalmazott, hogy "enyhe túlzással leállt a termelés" a gyárban. A sztrájk határozatlan idejű, a dolgozók most azt várják, a munkáltató milyen bérajánlattal áll elő.

A hétvégén egyébként próbáltak tárgyalni a cégvezetéssel, de minden kezdeményezést elutasítottak. A követelés egyelőre változatlan:

18 százalékos alapbérfejlesztést minden dolgozónak.

A gyár vezetése korábban azt közölte, nem okoz fennakadást a sztrájk az üzemben. A Hankook Tire Magyarország Kft. korábbi közleménye szerint felkészültek a sztrájkra, a vállalat eltökélt abban, hogy a sztrájk idején, mint eddig is, mindenben törvényesen fog eljárni.

A Hankook a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnökének vasárnapi sajtótájékoztatójára reagálva a cég megerősítette: a szakszervezettel folytatott egyeztető eljárás nem vezetett eredményre. Megjegyezték ugyanakkor, hogy nyugodtan néznek az elkövetkező hetek elé, a partnerek kiszolgálásában nem várható fennakadás.

Közölték, hogy a korábban bejelentett, átlagosan 13,6 százalékos béremelés a vállalatnál rendben megtörtént, az év elejétől visszamenőleges hatállyal.

A Hankook Tire határozottan visszautasította a VDSZ vádjait, miszerint a cég megpróbálja megfélemlíti a munkavállalóit és pressziót vagy pszichikai nyomást alkalmaz. Jelezték, a törvény előírja a munkaidő percre pontos nyilvántartását, beleértve a távollétet, sztrájk esetén is, ezért sem értik a szakszervezet felvetését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×