eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 21. vasárnap Konrád
Nyitókép: Pixabay.com

Az illegális hulladéklerakók elleni harchoz kapnak segítséget az önkormányzatok

Akár 3 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak települések a területükön illegálisan lerakott szemét elszállítására. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint ez akkor is nagy segítség, ha utána senki sem tudja garantálni, hogy nem lesz újra szemetelés.

Az illegális hulladéklerakók felszámolására írt ki pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium a magyarországi önkormányzatok számára. Az összesen 240 millió forintos keretösszegből a települések 500 ezer és 3 millió forint közötti vissza nem térítendő összeget nyerhetnek el. Pályázni január 28-tól egy hónapon át lehet.

Csak Budapesten évente több száz tonna illegálisan lerakott szemetet szállítanak el. Szebenyi Péter, a Hulladékvadász.hu oldalt üzemeltető JÖN Alapítvány kuratóriumi elnöke az InfoRádiónak elmondta: a támogatási pályázat nagyon jó lehetőség az önkormányzatok számára. Szerinte a fő probléma a megelőzés hiánya, hiszen miután a jogszerűtlenül elhelyezett hulladékot az önkormányzat elviszi, később újabb szemetelés történik.

Szebenyi Péter hozzátette:

illegális lerakóhelyek szó szerint bárhol keletkezhetnek.

Volt ilyen a budapesti Deák Ferenc téren, de a Városliget északi csücskében is – tájékoztatott.

A hulladék akár szezonális is lehet – mondta a szakértő. Az őszi időszakban gyakrabban vannak zöldhulladék-lerakatok, de főként kommunális szemét és építkezési törmelék a gyakori. Ezek csupán egyik része a lakossági szemetelés eredménye, több építési és lomtalanítási cég is lebukott, hogy illegális lerakóban gyűjti a felhalmozott hulladékot. Egy önkormányzat akkor válik illetékessé a kérdésben, ha a hulladék önkormányzati vagy közterületen kerül elhelyezésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 21. 19:42
×
×
×
×