eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Jövőre bővül az otthonteremtési program - a nap hírei

Az európai parlamenti választás jelentőségéről ír a kormányfő a Fidesz támogatóinak küldött levélben. A Jobbik szerint Orbán Viktor politikája egész Európát veszélyezteti.

Jövőre is folytatódik és bővül az otthonteremtési program - mondta a család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkár. Novák Katalin megerősítette, hogy a jövő évi költségvetésben 242 milliárd forint áll rendelkezésre otthonteremtésre. Összegzése szerint a 2015-ben indult támogatással több mint 92 ezer család kapott segítséget.

Január elején levélben keresi meg a Fidesz támogatóit a miniszterelnök. A kormánypárt kommunikációs igazgatója közölte: Orbán Viktor a levélben szót ejt a jövő tavaszi európai parlamenti választásról, amelynek tétje szerinte nagyobb lesz a korábbi voksolásokhoz képest.

Az európai parlamenti választások valódi tétjének tartja a Jobbik, hogy egy biztonságos Európában szabad, élhető és kiszámítható Magyarország épül-e a következő években. Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt parlamenti frakcióvezetője úgy fogalmazott: a miniszterelnök kiszámíthatatlan politikája nemcsak Magyarországot, hanem Európát is veszélyezteti. A jobbikos politikus úgy vélte: Orbán Viktor tíz az elszigetelődés politikáját képviseli, és Magyarországot ki szeretné léptetni az európai közösségből, az Európai Unióból.

Megkérdőjelezte Románia felkészültségét az uniós elnökség januári átvételére az Európai Bizottság elnöke. Jean-Claude Juncker a Welt am Sonntag című német lapnak úgy vélekedett: a bukaresti kormány nem teljesen értette meg, mit jelent az uniós elnökség, mivel saját érdekeit kívánja a többi tagállammal szemben érvényesíteni. Romániában az idén kiéleződött az ellentét a kormány és az ellenzék között az igazságszolgáltatás átalakítása miatt, ami az államfő, a jobboldal és az európai intézmények szerint veszélyezteti a jogállamiságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Kompokat bérel a brit kormány arra az esetre, ha nem lépne érvénybe a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodás, és emiatt fennakadások lennének az áruellátásban. Dover és a franciaországi Calais kikötője között évente 2 és fél millió kamion fordul meg. Egy vizsgálat szerint ha a francia oldalon minden egyes teherjárművet csak 4 percnyi vámvizsgálatnak vetnek alá, az a Dover kikötőjébe vezető brit autópályán csúcsidőben 47 kilométeres torlódást okozna.

Visszautasítja Moszkva, hogy krími jogsértésekkel vádolja az orosz vezetést a német kancellár és a francia elnök. Angela Merkel és Emmanuel Macron pénteken közös közleményben szólította fel Oroszországot az ukrán tengerészek szabadon bocsátására, és arra, hogy gondoskodjon a Kercsi tengerszoros szabad átjárhatóságáról. A két politikus azt sem tartja elfogadhatónak, hogy Oroszország katonai erőt alkalmaz az Azovi-tenger bejáratát alkotó szorosnál.

Oroszország kibővítette az ukrajnai árucikkekre kivetett importtilalmat, s ezzel becslések szerint mintegy félmilliárd dollárral csökkenti az idei importját. Dmitrij Medvegyev kormányfő közölte: az újabb korlátozásokkal Moszkva az ukrajnai gazdasági szankciókra válaszol.

Törökország és Oroszország tiszteletben fogja tartani Szíria területi épségét az amerikai katonák kivonulása után is – jelentette ki az orosz külügyminiszter. Szergej Lavrov a török kollégájával folytatott moszkvai tárgyalás után azt mondta: a két ország szorosan együttműködik egymással és Iránnal a válság rendezéséért. Mevlüt Çavuşoğlu a szíriai terrorista szervezetek megsemmisítését sürgette.

Jemenben elkezdték kivonni erőiket Hodeida kikötővárosból a lázadók. Az Irán által támogatott síita húszik és a Szaúd-Arábia által támogatott jemeni kormányerők december 13-án Stockholmban állapodtak meg a harcok beszüntetéséről a 2014 óta polgárháború sújtotta arab országban.

Olaszországban szükségállapotot hirdetett az Etna környékére a kormány. A karácsonyi földrengések után 400 ember vált hajléktalanná. A kabinet 10 millió euró gyorssegélyt ítélt meg az érintett területnek, és ebből lehet fedezni az otthontalanná váltak ideiglenes szállását és étkeztetését.

Elkezdődött Aleppo műemléki helyreállítása - írja a Népszava. Szíriában a 7 éven át pusztító háború után átfogó rekonstrukcióval igyekeznek megmenteni a város ókori és középkori épített örökségét. A háború nagy pusztítást okozott, de az ősi város régészeti feltárása nem volt teljes, így még újabb leletekre számíthat az utókor. A világ egyik legrégebben lakott települése több mint 7 ezer éves.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×