Varga János 1992-ben vásárolt egy negyed hektáros szőlőhegyi birtokot, ahol mediterrán gyümölcsök termesztésével kezdett kísérletezni. "Abból a meggyőződésből, hogy ez is működtethető Magyarországon" – fogalmazott a termesztő, aki korábban olasz tolmácsként gyakran megfordult Olaszországban, ahol újfajta fügékkel, datolyaszilvával és kivikkel találkozott. Ezeket telepítette azután itthon, a földjén.
Mint mondta, ezekről a növényekről a közhiedelem úgy tartja, hogy csak mediterrán klímán termeszthetők. Az elmúlt harminc év tapasztalatai alapján azonban a termesztő kijelentette: megfelelő pozícióban és domborzaton Magyarországon is megteremnek ezek az egzotikusnak számító gyümölcsök. A fügefajták többsége -15, a datolyaszolva -20, a kivi pedig -23 fokot is elvisel – tette hozzá a szakember.
A fagylefolyási jelenségnek köszönhetően a téli éjszakákra jellemző kritikus hőmérséklet a dombokon nem alakul ki, hiszen a nehéz hideg levegő lehúzódik a völgyekbe.
Varga János kiemelte: a kivi nem csupán termeszthető hazánkban, de a minősége még jobb is, mint a mediterrán országokból származó gyümölcsöké, ráadásul ezeknek a növényeknek nincs kártevőjük, így nem igényelnek vegyszeres kezelést.