INFORÁDIÓ 
2020. július 10. péntek
Amália

kertészet

mediterrán gyümölcs

zala

varga jános

A határt sem kell átlépni, hogy kiviültetvényt lássunk

A határt sem kell átlépni, hogy kiviültetvényt lássunk

Infostart

Magyarországon található Európa legnagyobb egybefüggő fügeültetvénye, de megterem a kivi és a datolyaszilva is Zalában. Varga János autodidakta módon kezdte még 1992-ben a gyümölcsök termesztését, ma már több vállalkozó, gazda is követi a példáját.

Varga János 1992-ben vásárolt egy negyed hektáros szőlőhegyi birtokot, ahol mediterrán gyümölcsök termesztésével kezdett kísérletezni. "Abból a meggyőződésből, hogy ez is működtethető Magyarországon" – fogalmazott a termesztő, aki korábban olasz tolmácsként gyakran megfordult Olaszországban, ahol újfajta fügékkel, datolyaszilvával és kivikkel találkozott. Ezeket telepítette azután itthon, a földjén.

Virágzik a kivifa, a képet egy letenyei ház udvarán készítették majdnem tíz évvel ezelőtt. Akkoriban több mint ezer darab gyümölcsöt termett a fa.
MTI Fotó: Varga György
Virágzik a kivifa, a képet egy letenyei ház udvarán készítették majdnem tíz évvel ezelőtt. Akkoriban több mint ezer darab gyümölcsöt termett a fa. MTI Fotó: Varga György

Mint mondta, ezekről a növényekről a közhiedelem úgy tartja, hogy csak mediterrán klímán termeszthetők. Az elmúlt harminc év tapasztalatai alapján azonban a termesztő kijelentette: megfelelő pozícióban és domborzaton Magyarországon is megteremnek ezek az egzotikusnak számító gyümölcsök. A fügefajták többsége -15, a datolyaszolva -20, a kivi pedig -23 fokot is elvisel – tette hozzá a szakember.

A fagylefolyási jelenségnek köszönhetően a téli éjszakákra jellemző kritikus hőmérséklet a dombokon nem alakul ki, hiszen a nehéz hideg levegő lehúzódik a völgyekbe.

Varga János kiemelte: a kivi nem csupán termeszthető hazánkban, de a minősége még jobb is, mint a mediterrán országokból származó gyümölcsöké, ráadásul ezeknek a növényeknek nincs kártevőjük, így nem igényelnek vegyszeres kezelést.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Jobb minőségűek a hazánkban termesztett mediterrán gyümölcsök
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018