eur:
394.02
usd:
364.82
bux:
65490.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pexels

Falkában vadásznak a kóbor kutyák Békésben

Az elvadult, főként éjszaka aktív ebek megtámadják és elevenen széttépik az őzeket, a mezei nyulakat és a kotló fácánokat. A vadászok egyetlen módon tudnak védekezni.

A kóbor kutyák száma világszerte emelkedik, és számos veszélyeztetett faj fennmaradását kockáztatják, ugyanis a túlélés érdekében hamar rászoknak az önálló zsákmányszerzésre, így a vadállományra – írja a BEOL.hu. „A térségünkben is előforduló kóbor állatokat jellemzően az egykori gazdájuk teszi ki az utcára.

Egyszerűen megunják az állatot, és kiviszik a város szélére.

Sokszor a tanyákról, majorokról szöknek meg, vagy szándékosan engedik ki őket, hogy ne kelljen az etetésre költeni” – mondta a lapnak Hrabovszki János, az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezet elnöke és a Békés Megyei Vadász Szövetség elnöke.

A szakértő hozzátette: a kutyák nagyon okosak, hamar megtalálják egymást és kiosztják a szerepeket.

Falkába verődnek, kiszemelik a prédát, élve elkapják és leölik az állatot.

A kóbor ebek tavasszal, a szaporodás idején okozzák a legnagyobb kárt, ilyenkor az útjukba kerülő összes fajra veszélyt jelentenek. A hivatásos vadászok annak érdekében, hogy megóvják a vadállományt, nem tudnak mást tenni, minthogy megölik a kárt okozó állatokat, a rókát, az aranysakált és a kutyát is.

"Az elvadult állatokat nem tudjuk befogni, nincs a gyepmesterekhez hasonló felszerelésünk. Ráadásul a veszettség miatt kockázatos egy kóbor állat befogása. Mindenkiben benne van a félsz, hogy egy idegen kutya meg ne marja – tette hozzá Hrabovszki János.

A szakemberek 2016-ban összesen 6293 rókát, 423 kóbor kutyát, 121 aranysakált, 2017-ben pedig 6170 rókát, 413 kóbor kutyát és 217 aranysakált ártalmatlanítottak Békés megyében.

A lap kiemeli: szinte nincs olyan település Békésben, ahol a kóbor kutyák ne lennének jelen. Az ebeket jellemzően gyepmester vagy a különböző megyei állatmenhelyek munkatársai fogják be. Utóbbiak szinte az év minden napján teljes kihasználtságal működnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×