eur:
394.22
usd:
370.02
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Repülőgép érkezik a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér ferihegyi 2-es leszállópályájára a főváros XVIII. kerületében. Előtérben balra a leszállópálya bevezető fénysora. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Jászai Csaba

Jelentősen átszabják a kecskeméti repülőteret

A fővárosi Liszt Ferenc-reptér viszonylagos zsúfoltsága, valamint a Mercedes-gyár igényei is indokolják a kecskeméti repülőtér kettős, katonai és polgári használatúvá alakítását. Erről a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára beszélt az InfoRádióban.

Polgári gépek forgalmára is alkalmassá teszi a kormány a kecskeméti katonai repülőteret. A beruházás a Modern Városok Program része. A kormány összesen több mint 5 és fél milliárd forintot fordít a terminál átalakítására, amelyből mintegy 3,5 milliárdot költenek katonai célú beruházásokra, 2 milliárd forintból pedig a polgári - lakossági és kereskedelmi - repüléshez szükséges feltételekre.

"A két fejlesztés egyszerre indul el, a folyamat része lesz az ott dolgozók képzése is" - fogalmazott az InfoRádiónak Németh Szilárd, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára. Hozzátette, a repülőtér a megfelel majd a NATO elvárásainak, a Zrínyi 2020-2026 programban lefektetett katonai fejlesztési céloknak, valamint teljesíteni fogja a polgári repülőtér működtetéséhez szükséges feltételeket is. Utóbbiak miatt például az elavult meteorológiai radart és a közműveket is teljes körűen felújítják. Fontos tudni, hogy

a polgári és a katonai légi közlekedés nem ugyanazt a rendszert használja, ezért a térben és időben is elhatárolt működtetés feltételeit kell megteremteni.

Ehhez a magyar és a nemzetközi állományt is ki kell képezni mind a speciális katonai feladatok, mind a polgári légi feladatok ellátására - mondta Németh Szilárd.

A munkával, amit a kecskeméti Mercedes-gyár is sürget, és amely a "viszonylag túlzsúfolt" fővárosi Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér helyzetén is könnyíthet, az államtitkár szerint 2020-ra végezhetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×