eur:
393.7
usd:
364.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels

Felmérés a sport, a tao és a stadionépítés témájában

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, május 4. és 9. között, 1008 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a hazai sport és a sportfinanszírozás egyes kérdéseit. Tízből nyolc megkérdezett nem ért egyet azzal, hogy az első- és másodosztályú focicsapatok adóforintokból kapnak új, vagy felújított stadiont -- még a Fidesz szavazók körében is majd’ kétharmados többségben van ez a vélemény.

Tízből nyolc megkérdezett (79 százalék) nem ért egyet azzal, hogy az első- és másodosztályú focicsapatok adóforintokból kapnak új, vagy felújított stadiont. Mindössze 16 százaléknyi válaszadó nyilatkozott úgy, hogy ezzel egyetért. Legkevésbé az MSZP és a Jobbik szavazok értenek egyet ezzel a gyakorlattal (96 és 95 százalék), de még a Fidesz szavazók körében is majd’ kétharmados (60 százalék) többségben van ez a vélemény - derült ki a Publicus Intézet közvélemény-kutatásából.

A válaszadók mindössze 7 százaléka tartja jónak a tao-támogatás jelenlegi rendszerét. A Fidesz szavazóknak is mindössze 15 százaléka gondolja így, de az MSZP és a Jobbik szavazók körében senki nem volt, aki eképpen nyilatkozott volna.

Ám tízből kilenc megkérdezett (89 százalék) jónak látja, ha a sport mellett az oktatást vagy az egészségügyet is támogathatnák a cégek ebben a rendszerben.

Tízből nyolc Fidesz szavazó (80 százalék) is így gondolkodik, de a többi pártok szavazói körében, és a bizonytalanok esetében is 90 százalék felett van az elképzelés támogatottsága.

A látványsportok kiemelt támogatásával a megkérdezettek mindössze ötöde ért egyet (20 százalék), míg kétharmaduk (65 százalék) szívesebben látná más sportágak támogatását is.

Az összes vizsgált társadalmi csoport hasonlóan gondolkodik ebben a kérdésben, leginkább a Jobbik szavazók, és a rendszeresen sportolók látnák szívesen a támogatási rendszer más sportágakra való kiterjesztését (79, illetve 76 százalék).

A futball kiemelt támogatásával még kevesebben, a tíz megkérdezettből egy (11 százalék) ért egyet.

A többi válaszadó vagy a tao-támogatási rendszer egészével, vagy a látványsportok támogatásával, vagy a foci kiemelt támogatásával nem ért egyet. Az összes vizsgált társadalmi csoport hasonlóan gondolkodik ebben a kérdésben.

A megkérdezettek háromnegyede (72 százalék) szerint nem javult a magyar labdarúgás színvonala, az elmúlt évek állami támogatásának ellenére. Ebben a kérdésben is hasonlóan gondolkodik minden vizsgált társadalmi csoport: leginkább az MSZP, a Jobbik szavazók, és azok gondolják így, akik járnak sporteseményre (89, 86, és 81 százalék).

Legkevésbé a Fidesz szavazók körében van jelen az a vélemény, hogy a hazai labdarúgás színvonala nem javult, de ott is egyértelmű többségben van (55 százalék, 27 ellenében).

Az elmúlt években mértekhez viszonyítva nem növekedett a focimeccsekre járók aránya. A megkérdezettek ötöde (20 százalék) említette, hogy az elmúlt két évben járt bármilyen hazai focimeccsen. Leginkább a férfiak, a 30 év alattiak, és az érettségivel rendelkezők járnak meccsre (27, 37, és 28 százalék).

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×