eur:
395.16
usd:
365.4
bux:
65362.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A férfiakat is fenyegeti a méhszájrákot okozó vírus

Kerékpáros túra indul vasárnap Budapestről Dublinba, az akcióval a HPV által okozott betegségekre akarják felhívni a figyelmet - mondta az InfoRádiónak a főszervező. Balázsy Károly szülész-nőgyógyász kiemelte, hogy a HPV a nők mellett a férfiakra is veszélyt jelent.

Fontos cél felhívni a figyelmet a humán papillomavírus (HPV) létezésére - mondta Balázsy Károly. A Dublinban élő szülész-nőgyógyász hozzátette: ez a méhszájrák kórokozója, és van lehetőség ennek a kimutatására, ki kell egészíteni a megszokott citológiai vizsgálatot ezzel a szűréssel is.

A program azért Budapest-Dublin kerékpártúra, mert az orvos úgy gondolta, hogy egy ilyen extrém teljesítmény jobban felhívja a figyelmet a problémára.

Az évtizedek óta megszokott nőgyógyászati rákszűrés már nem annyira pontos, mint az új módszerek - hangsúlyozta Balázsy Károly. Hozzátette: a HPV kimutatása precízebb információt ad.

A férfiakat is fenyegeti a HPV: gége-, vastagbél, végbél- és péniszrákot okozhat. A közelmúltban jelent meg Magyarországon Európa legnagyobb laboratóriumi hálózata, ebben képesek arra, hogy

előre jelezzék azt, hogy a vizsgált személy szervezetében a HPV már átalakította-e a sejteket rosszindulatúvá, illetve hogy megindult-e ez a folyamat.

Ez egy szenzációs előrelépés, hatalmas segítséget jelent az orvosok és a páciensek számára - vélekedett a szülész-nőgyógyász.

A gyógyulást az immunrendszer erősítése hozhatja el, hiszen az immunrendszer távolítja el a szervezetből a vírusokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×