eur:
385.92
usd:
355.47
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Nem lesz új lobbitörvény

A magyar üzletemberek kötelező regisztrációhoz kötnék a lobbitevékenységet - a többi között ez áll a Transparency International legutóbbi, a témáról készült kutatásában. Új lobbitörvény azonban nem lesz - közölte a közigazgatási tárca államtitkára.

A lobbiszabályozásnak ki kell terjednie az Országgyűlésre is és a tevékenységet kötelező regisztrációhoz kell kötni - a többi között ez áll a Transparency International egyik legutóbbi kutatásában, melyhez a szervezet üzletemberekkel, valamint közigazgatási és civil szakemberekkel készített mélyinterjúkat.

Alexa Noémi, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy egész Európában hiányos a lobbiszabályozás, Magyarországon 2006-tól 2011-ig - hatályon kívül helyezéséig - létezett ilyen törvény, ám ez nem fedte le a lobbizási gyakorlatot, pedig csupán megfelelő mederbe kellene terelni. Részint a regisztráló szereplők ösztönzésével, az ellenőrzési rendszer kialakításával és a kihágások szankcionálásával.

Felmerült az árbevétellel arányos pénzbírság, a feketelista és a szabadságvesztés ötlete is - fejtette ki Alexa Noémi, aki szerint a helyzet súlyosságát az jelzi, hogy megfelelő szankciók hiányában nem lesz működőképes a rendszer.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára álszent megoldásnak nevezte a korábbi lobbitörvényt, és hangsúlyozta, hogy a 2010-ben alkotott szabályozás helyettesíti azt. Ennek értelmében a kamarák és ágazati szövetségek tarthatják a kapcsolatot a döntéshozókkal.

Magyarországon ez hosszú évekig nem vált be, a 10 millió forintos bírság sem volt komoly szankció - vélekedett az államtitkár.

Alexa Noémi szerint viszont ezzel a kabinet ismét nem a realitásokra szabta a törvényt, ma ugyanis nem a kamarákon keresztül történik az érdekérvényesítés. Rétvári Bence ugyanakkor aláhúzta, hogy tervezik annak szigorúbb szabályozását, hogy egy köztisztviselő miként fogadhat különböző látogatókat és ezt akár lehet lobbiszabályozásnak is nevezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×