eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 11. szombat Ferenc

Elbocsátásokra és sanyarú évre számít az oktatásban Pokorni

Tíz év óta a legrosszabb körülményekre számíthat a közoktatás jövőre - mondta a Fidesz alelnöke az ellenzéki párt oktatási műhelye által rendezett konferencia előtt.

Pokorni Zoltán az InfoRádióban hangsúlyozta: valamennyi normatíva alacsonyabb lesz 2009-ben, mint hét évvel korábban. Az Orbán-kormány oktatási minisztere szerint a kormányzat 40 milliárd forintot von el jövőre az oktatásügytől.

Másfél éve, amikor 25 milliárdot vontak ki, csaknem tízezer pedagógus veszítette el állását. Csak becsülni lehet, hogy most mit hoz magával ez a lépés - jegyezte meg.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy másfél évvel ezelőtt, amikor 25 milliárddal csökkentek a források, csaknem 10 ezer pedagógus veszítette el állását. Pokorni Zoltán azt mondta: a legnehezebb helyzetben a kistelepülések iskolái lesznek.

Az oktatási tárca államtitkára válaszában hangsúlyozta: nem vonnak el forrásokat az oktatásügytől. Arató Gergely azt mondta: az ágazat költségvetése jövőre 450 milliárd forint lesz, hasonlóan az ideihez.

Hozzátette: 2006-ban elsősorban az óraszámok növelése vezetett a tanárok elbocsátásához, illetve a gyermeklétszámok csökkenése miatt átszervezték az önkormányzatok az oktatási intézményeket.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×