eur:
404.23
usd:
373.88
bux:
74122.77
2024. október 29. kedd Nárcisz

Újfajta munkanélküliség fenyeget

A Népszabadság arról ír, hogy meg kell akadályozni a munkájukat most elvesztők végleges lecsúszását, mivel újfajta munkanélküliség fenyeget a pénzügyi válság miatt. Most azok veszíthetik el állásukat, akik még nem voltak munkanélküliek, és nincs gyakorlatuk abban, hogy ilyenkor mit kell tenni.

A lap által megkérdezett cégek szerint nem lehet tudni, pontosan mit hoz a jövő, de amíg lehet, munkarend-változtatással megpróbálják elkerülni a leépítéseket. Ha ez mégis elkerülhetetlen, elsőként a munkaerő-kölcsönző cégek által kiközvetített, alacsonyabb képzettségű emberektől válnak meg, s próbálják megőrizni a mérnökök, technikusok állását.

A cégvezetők hangsúlyozták: az államnak nem a segélyeket és a jogosultsági időt kell növelnie, az a jobb megoldás, ha a vállalatoknak biztosítanak többletforrásokat "munkahelymegőrzésre". A gazdaságkutatók jövőre "vérmérséklettől függően 40-120 ezres munkanélküliség-növekedéssel számolnak.

A Magyar Nemzet arról közöl cikket, hogy eltűnt magáncéget keres az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI), mivel a vállalkozásnak földhasználati joga van a megszűnésre ítélt Szabolcs utcai Országos Gyógyintézeti Központ (OGYK) területének kellős közepén. Az említett budapesti kórház megszűnése közben derült ki, hogy egy Symbion nevű magáncégről van szó. Ha a cég képviselői nem jelentkeznek, akkor hatósági úton próbálják majd őket előállítatni.

Az ingalant a tervek szerint előbb-utóbb eladnák, ám a földhasználati jog miatt az értéke jelentősen csökkent a korábban becsülthöz képest.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy bár a lakossági vásárlók féltek attól, hogy a gáz árát követve a tűzifa ára is 5-15 százalékkal emelkedik, ez - jórészt az ipari felhasználók miatt - eddig nem következett be, holott a megnövekedett kereslet miatt sokan úgy vélik, hogy az ország jó részén drágábban is megvennék a tűzifát. A szociálisan és jövedelmi helyzetükben hátrányosabb helyzetben lévő nógrádi térségben az Ipolyerdő Zrt. a piacinál olcsóbban kínált fát, hogy megelőzze az illegális fakitermelést.

Imre Ferenc, a cég kereskedelmi vezetője azt mondta, hogy az idén is visszaeső keresletről van szó, az enyhe telek mellett a szlovák és magyar magánerdők támasztotta konkurenciával és a nógrádi térség lakóinak szociális és jövedelmi helyzetével indokolja az átlagtól eltérő helyzetet. A cég a fiatal erdők nevelővágásaiból származó fát kedvezményesen, köbméterenként 8 ezer forintért értékesíti a lakosságnak, bár a cél tulajdonképpen az illegális fakitermelés megelőzése.

A Világgazdaságban arról lehet olvasni, hogy a terményárak jelentős csökkenése miatt sorra mondják fel szerződéseiket a napraforgó-felvásárlással foglalkozó társaságok. A cégek még 100-110 ezer forintos tonnánkénti árakon szerződtek a gazdálkodókkal, mára viszont az árak 52-56 ezer forintra estek.

Szakértők szerint az árak zuhanását a jó termés és a tavaly még árfelhajtó világpiaci spekuláció kifulladása okozza. A termelők egy része viszont csődközelbe kerülhet, mert a kisebb bevétel nem fedezi az emelkedő termelési költségeket.

Hanganyag: Szabó S. Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri, a Manchester City spanyol Európa-bajnoka kapta a 2024-es Aranylabda-díjat. Lamine Yamal volt a legjobb fiatal játékos, Emiliano Martínez a legjobb kapus, Carlo Ancelotti a legjobb edző, a Real Madrid a legjobb csapat a férfi futball 2023–2024-es idényében. Harry Kane és Kylian Mbappé közösen kapták a Gerd Müller-díjat. A Real Madrid küldöttsége nem vett részt a gálán, tiltakozva amiatt, hogy nem Vinícius Júnior kapta a legnagyobb presztízsű díjat.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×