eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Az MSZP és a Fidesz egységet akar a Szlovákiával szembeni fellépésben

Az MSZP és a Fidesz egységet akar a Szlovákiával kapcsolatos magyar fellépésben. A két nagy parlamenti párt elítéli a szélsőségeket, de vádolták is egymást. A Fidesz szerint Pozsonyt bátorítja Magyarország ingatag helyzete, a szocialisták viszont a szélsőséges elemek és a Fidesz kapcsolatát vetették fel.

Békülékeny hangot ütött meg a Fidesz frakcióvezetője a miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva. Navracsics Tibor elmondta, a parlamentben teremhet összhang a nemzetpolitikai együttműködésben, és egyetértett a kormányfővel abban is, hogy Magyarországnak meg kell mutatnia: Szlovákia nem tehet meg mindent.

A fideszes politikus ugyanakkor felvetette a kormány felelősségét is. Elemzői véleményeket idézve Navracsics Tibor azt mondta, vannak tények, amelyek Magyarország gyengeséségről tanúskodnak.

"Azt mondják, hogy Szlovákia azért játszhatja ezt a fölényeskedő szerepet velünk, mert az övéké gazdasági sikertörténet, mi meg meggyengültünk. Azt is mondják, hogy amikor próbaképpen Robert Fico enyhén fasisztoid jellegű szélsőséges koalíciós pártjának elnöke a magyar külügyminisztert denunciáló szavakkal illette, akkor a parlament külügyi bizottságának elnöke volt az ellenzéki politikus létére, aki megvédte a külügyminisztert, és nem a miniszterelnök" - jelentette ki Navracsics Tibor, aki szerint a mostani helyzetben nem lehet olcsó politikai hasznot szerezni a gyűlöletkeltésből.

Derültséget okozott viszont a szocialista padsorokban, amikor azt mondta, hogy a Fidesz ezt a politikát folytatja 20 éve.

Az MSZP frakcióvezetője szerint veszély van, de ez nem egy országot, hanem a magyar és a szlovák érdekeket fenyegeti. Lendvai Ildikó azt mondta, a szélsőségeket nem szabad azonosítani sem a magyar, sem a szlovák néppel.

"Volt már olyan időszak, amikor mindkét ország szélsőségesei az egymás elleni indulatokat heccelve a romlásba vitték mindkét országot. Összenő, ami összetartozik. A két ország szélsőségesei tartoznak össze. Nem a szlovák szélsőségesek a szlovák néppel, és végképp nem a nemzeti őrsereg a magyarsággal" - hangsúlyozta Lendvai Ildikó, aki felvetette, hogy vajon a Fidesznek most van-e tennivalója, vagy oka az önvizsgálatra.

A szocialista politikus szerint az ellenzéki párt eddig következetesen akadályozott meg sok közös politikai fellépést. Hozzátette, a pártok felelőssége, hogy ebben a kiélezett helyzetben fékezzék meg saját erőiket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×