eur:
388.53
usd:
360.78
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Gyurcsány: csak akkor vesszük fel a hitelt, ha szükséges

Magyarország csak akkor használja fel az IMF hitelét, ha erre feltétlenül szükség lesz, mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyar Televíziónak adott interjújában. A kormányfő majdnem teljesen biztos abban, hogy a költségvetés megkapja majd a szükséges többséget a parlamentben.

Magyarország nem veszi fel és nem költi el a Nemzetközi Valutaalap hitelét - mondta Gyurcsány Ferenc Miniszterelnök a Magyar Televíziónak adott interjújában. A miniszterelnök azt mondta, az elérhető 5000 milliárd forint csupán biztonsági folyosó arra az esetre, ha Magyarország nem jut hozzá a jelenleg használt pénzekhez, vagy nem tudja tovább görgetni a már meglévő hiteleit.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, ezzel nem növekszik Magyarország jelenlegi hitelállománya. Elmondta, hogy a Valutaalap a hitelért semmilyen feltételt nem írt elő az országnak, csupán óvatosságot és a kiadások csökkentését javasolták.

Úgy fogalmazott, hogy az IMF segítségével az ország túl van a nehezén, de a gazdaságban pangás következik. Ilyen helyzetben a legnagyobb kockázat a munkahelyek megszűnése.

A miniszterelnök azt mondta, a közszférában garantálják a munkahelyek számát, de azon az áron, hogy nem lesznek még az inflációt követő béremelések sem, és nem osztanak 13. havi fizetést. A versenyszféra munkáltatóinak és munkavállalóinak Gyurcsány Ferenc fair megállapodásokat és visszafogott bérpolitikát javasolt.

A miniszterelnök emlékeztetett, a 13. havi nyugdíjat megtartják, de ennek maximális összege 80.000 forint lesz. A kormányfő azt mondta, adócsökkentésről csak akkor eshet szó, ha az nem jár bevételkieséssel.

Hozzátette, akkor érnek a válságintézkedésekkel kapcsolatos folyamatnak a végére, ha a parlament elfogadja a költségvetést. A miniszterelnök úgy fogalmazott, majdnem teljesen biztos abban, hogy a költségvetés megkapja majd a szükséges többséget a képviselőktől.

A miniszterelnök azt mondta, ha romlik az ország helyzete, még jobban össze kell kapaszkodniuk az embereknek. Szerinte egy ország olyankor mutatja meg igazi erejét, ha a bajban összekapaszkodik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×