eur:
391.2
usd:
367.05
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Tukacs: Nem csak jó szándék kérdése, mennyi pénzt oszt szét az állam

A Nemzetközi Valutaalaptól felvehető hitelnek nincs forintban kifejezhető ára, feltétele azonban igen - mondta a miniszterelnök adóügyi megbízottja az InfoRádió Aréna című műsorában. Tukacs István hozzátette: tisztességesen el kell mondani az embereknek, hogy milyen veszélyt jelentene egy államcsőd.

Tisztességesen el kell mondani az embereknek, hogy milyen veszélyt jelentene egy államcsőd, mit jelent, ha a hitelpiacon nem lehet kölcsönöket találni, ha a gazdaság nem stagnál, hanem visszaesik - mondta Tukacs István szocialista országgyűlési képviselő, a miniszterelnök adóügyi megbízottja az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az elmúlt tíz évben az emberek és a politikusok is azt hitték: csak jó szándék kérdése, hogy mennyit oszt szét az állam a közös pénzből és mennyit tesz a zsebekbe. El kell mondani, hogy nem így van: korlátok vannak a költségvetésben, és most pontosabban látjuk azokat - tette hozzá Tukacs István.

Az emberek nem fognak örülni a híreknek - közölte a politikus, megjegyezve: találkozott már olyan nyugdíjassal, aki azt mondta: szívesen áldozatot vállalna a kormány megszorító programjának sikeréért.

A hitel lehetőség

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) által biztosított, kedvezményes kamatozású hitelkeret egy lehetőség, csak akkor kell lehívni, ha a kiadásokat nem lehet a szokásos módon, állampapír-kibocsátással finanszírozni - mondta a miniszterelnök adóügyi megbízottja, aki szerint a tény, hogy az unió és annak bankja Magyarországgal és más kelet-európai államokkal is együttműködést alakít ki és segítséget nyújt, nyugtatóan hat a befektetőkre.

A politikus hangsúlyozta: az IMF a hitelért cserébe azt kéri Magyarországtól, hogy valóságos adatok alapján valóságos gazdasági növekedést tervezzen a költségvetésében. Az alap képviselői azután kérték, hogy átnézték a benyújtott törvényjavaslatot, és megállapították, hogy az abban szereplő növekedési tervek nem tarthatók.

A miniszterelnök adóügyi megbízottja szerint az IMF szakértői a tervezés során nem fogják ellenőrizni a magyar költségvetés kidolgozóit, csak a módosításban szereplő adatokat vizsgálják majd meg.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×