eur:
390.91
usd:
366.69
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"Európának fel kell tartóztatnia az orosz energiabirodalom kiépítését"

Európának fel kell tartóztatnia az orosz energiabirodalom kiépítését, hogy megelőzze saját Oroszországtól való energiafüggőségét - mondta Giorgi Baramidze, Grúzia miniszterelnök-helyettese Budapesten a lengyel-magyar szervezésű Energia Fórumon.

Giorgi Baramidze, Grúzia miniszterelnök helyettese szerint Európának saját érdeke is, hogy kiálljon Grúzia mellett az Oroszországgal való konfliktusban. Oroszország ugyanis azért támadta meg Grúziát, mert energiabirodalmat kíván létrehozni.

"Grúzia a hiányzó láncszem ahhoz, hogy az Európai Unió teljes mértékben függjön az orosz energiaellátástól Abban az esetben, ha Európa nem tud megfelelően reagálni erre az erőszakos politikára, növeli függőségét, ez pedig komoly fenyegetést jelent az uniónak" - vélekedett.

Giorgi Baramidze hozzátette, hogy ha Európa szerint az orosz agresszió elfogadhatatlan, az EU meg is mutathatná, mit jelent mindez. Felfüggeszthetné például az Oroszországgal folytatott szokásos kereskedelmi tevékenységét, az orosz állampolgárok vízummentességét, valamint a stratégiai partnerségről folytatott tárgyalásokat - tette hozzá a politikus.

A grúz miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: nem akarják, hogy az unió szembeszegüljön Oroszországgal, ez ugyanis nem Európa választása. Oroszország szegült szembe az Unióval, Európának pusztán reagálnia kellene. Kérdés, hogy Európa hogyan válaszol: erősen és egységesen megmutatja-e Oroszországnak, hogy az ilyen agresszív politikának ára van - mondta Giorgi Baramidze.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×