eur:
391.1
usd:
366.52
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Engedély birtokában is visszafordíthatnak bárkit az Egyesült Államokból

Jövő hónap közepétől már vízum nélkül utazhat az Egyesült Államokba az, aki 90 napnál rövidebb időre, magánlátogatásra vagy üzleti célból megy oda. Aki munkavállalás vagy tanulás céljából utazna, annak továbbra is vízumot kell kérnie. A vízummentes utazás lehetőségéről az amerikai belbiztonsági miniszter jelenlétében, a Külügyminisztériumban tartottak tájékoztatót.

Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter itt jelentette be, hogy az első nap, amikor magyar állampolgár vízum nélkül utazhat az Egyesült Államokba, november 17-e lesz.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a tájékoztatón emlékeztetett, hogy a vízummentességhez szükséges egyezmények egyikét a köztársasági elnök adatvédelmi aggályok miatt visszaküldte megfontolásra. A kormány elfogadta Sólyom László érveit, és elkészítette azokat a kiegészítéseket, amelyek értelmében az amerikai-magyar adatcserébe csak bűncselekmények elkövetői, illetve büntetőeljárás alatt álló személyek adatai kerülhetnek be - közölte a miniszter

"Nem kell attól tartani, hogy bárki más adatai kikerülhetnek a magyar nyilvántartásból, az amerikai bűnüldöző szervek tudomására juthatnak" - tette hozzá.

Arról, hogy a gyakorlatban hogyan működik az elektronikus beutazás-engedélyező rendszer, azaz az ESTA, a külügyminisztérium államtitkára tájékoztatott. Fekszi Márta elmondta: az esta.cbp.dhs.gov honlapról letölthető űrlapot kell kitölteni. Ezután perceken, de legkésőbb 72 órán belül érkezik az engedély, amelyet ki kell nyomtatni, mert a repülőtéren ezt ellenőrzik.

Az egyszerűsített utazási rendszer csak a bordó színű, biometrikus azonosítóval ellátott útlevéllel együtt érvényes. Az ESTA-engedély nem mentesít a beutazáskor szokásos eljárások alól - hívta fel a figyelmet az államtitkár, aki hozzátette: érvényes vízum és ESTA birtokában is visszafordítható bármely állampolgár.

Az beutazás-engedélyező rendszer egyelőre angol nyelvű, várhatóan decemberre fordítják le magyarra. Fekszi Márta elmondta azt is, hogy a rendszer már él, és már most bárki kitöltheti, majd megkaphatja az engedélyt, de utazni csak november 17-e után utazhat vele. Az ESTA engedély két évre lesz érvényes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×