eur:
391.12
usd:
367.05
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A gazdasági növekedéstől az államcsőd veszélyéig - ezt hozta az október

Hatalmas változáson ment át az ország egyetlen hónap alatt, legalábbis a kormányzópárt és a miniszterelnök beszámolói szerint. Október elején még gazdasági és fogyasztási növekedésről beszéltek, ezekben a napokban viszont már az államcsőd elkerülése a cél.

"Az idei évtől kezdve már gyorsul a gazdasági növekedés, a lakosság fogyasztása újra növekszik, javul a bérek vásárlóértéke és a nyugdíjak az előírtnál gyorsabban emelkednek". Beindultunk címmel a többi mellett ezekről szólt az MSZP új tájékoztató kampánya. Az idézet a Gyurcsány Ferenc vezette magyar kormányzópárt néhány héttel ezelőtti brosúrájából származik. A pártelnök-miniszterelnök most már gyorssegélyekről beszél, amit a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió és Világbank szerdán fel is ajánlott Magyarországnak.

"A legrosszabb, a legszélsőségesebb pénzügyi válság közepette se fenyegessen bennünket az államcsőd. Mi az államcsőd? Az az államcsőd, amikor az állam nem ér el működéséhez szükséges forrásokat, és ezért az állam a fizetési kötelezettségeit nem tudja teljesíteni". Erről már a segélycsomag magyarázata során beszélt a miniszterelnök.

A Magyarországnak nyújtott segítség a világ hírműsorainak egyik vezető témájává tett minket, ugyanis az Európai Unióban mi kapunk először ilyen segélyt. A Nemzeti csúcson Surányi György jegybankelnök, de korábban Simor András, az MNB jelenlegi vezetője, valamint több pénzügyi elemző, közgazdász is azt mondta: a jelenlegi helyzet kialakulásához egyértelműen a 2002-es választásokat megelőző évtől folytatott osztogató gazdaságpolitika vezetett. Az elmúlt 6 év baloldali kormányzásából, a szóban forgó időszak második felét már a Gyurcsány Ferenc vezette szocialista - szabad demokrata koalíció fémjelezte.

"Ennek az árát fizeti az ország 2006 óta. Természetesen az időszak egésze nem homogén. 2002 nyarát követően még lényeges romlás következett be, és folytatódott egészen 2006 nyaráig" - mondta Surányi György.

A volt jegybankelnök úgy fogalmazott: 2006 után már nem tudtunk a vihar elől a kikötőbe beérni. Surányi György csak szorgalmazta, a nyugat-európai kormányok viszont életbe is léptettek növekedést szolgáló intézkedéseket. A magyarországi megszorításokat egyébként az Európai Parlament szocialista frakcióvezetése is értetlenkedve figyeli.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×