eur:
389.62
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Demszky szerint igen, a főépítész szerint nem lesznek toronyházak

Nemet mond a toronyház-építésekre az ideiglenesen kinevezett budapesti főépítész. Beleznay Éva az InfoRádiónak elmondta, hogy nem kíván változtatni az eddigi építési keretrendszeren, azaz 65 méternél magasabb házat továbbra sem lehet építeni a fővárosban. Demszky Gábor főpolgármester ugyanakkor már nem ilyen határozott a kérdésben.

Az ideiglenes főépítész, Beleznay Éva az InfoRádióban elmondta: az új kormányzati negyeddel kapcsolatban két fő célja van, az egyik, hogy a világörökség részének számító belváros területén az épített örökséget maximálisan védjék, illetve, hogy a XXI. század új építészetének megfelelő minőséget biztosítsanak.

Beleznay Éva hozzátette: a főváros jelenleg nem szándékozik változtatni azokon a szabályozásokon, amelyek nem teszik lehetővé toronyházak építését Budapesten.

Legalábbis jövő év márciusig biztosan nem, akkortól ugyanis új főépítésze lehet Budapestnek. A főváros főépítészi posztjára kiírt pályázat feltételei péntektől olvashatóak a budapest.hu oldalon. Beleznay Éva az InfoRádiónak elárulta, hogy ő is pályázik a posztra.

Demszky Gábor főpolgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján ugyanakkor azt mondta, hogy a főváros, felterjesztési jogával élve, az építési törvény módosítását kezdeményezi a magas épületek szabályozásával kapcsolatban. Bár azt nem árulta el, hogy hogyan is kívánják módosítani a szabályokat.

A főpolgármester nem zárta ki határozottan a belvároson kívül eső területeken a magas házak építésének lehetőségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×