INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Belső rendőrségi vizsgálat a megvert fotósok ügyében

Infostart / InfoRádió
Belső rendőrségi ügy lett abból, hogy a rendfenntartók egy fotóriport megvertek, egy másikat pedig gázsprayvel lefújtak a szombati Újpest-Fehérvár labdarúgó bajnoki mérkőzést követően. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese szerint a rendőrség nem korlátozhatja a sajtó munkáját, csak azért mert az nem tetszik neki.

Belső vizsgálatot rendelt el az országos rendőrfőkapitány a szombati Újpest - Fehérvár labdarúgó mérkőzés utáni rendőri intézkedéssel összefüggésben.

Az ORFK szóvivője az InfoRádió 112 című műsorában azt mondta: a meccs utáni intézkedések jogosságát és szakszerűségét vizsgálják majd.

Garamvölgyi László a fotóriportereket ért incidensről azt mondta: a rendőrök felszólították őket, hogy hagyják el a műveleti területet.

A szóvivő hozzátette: az ORFK párbeszédet kezdeményez a Magyar Újságírók Országos Szövetségének sportújságírói szekciójával a hasonló esetek elkerülése érdekében.

Az ombudsman szerint az újságíró munkáját nem lehet korlátozni

"A fotós, az újságíró közterületi eseményekről szabadon tudósíthat. Bármennyire kellemetlen, bosszantó, vagy egyéb oknál fogva nem kívánatos a sajtó jelenléte egy ilyen közterületi eseménynél, e miatt az ő munkáját nem szabad korlátozni. Ez a sajtószabadság egy lényeges része" - mondta az InfoRádióban az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese.

Takács Albert szerint rendőri intézkedés során ugyan korlátozható a sajtó mozgása, például kordonnal, de a kordonon kívülről minden esetben fényképezhet a fotóriporter.

Takács Albert hozzátette: az eset pontos részleteinek ismerete nélkül nem tud egyértelműen állást foglalni, de abból, ami az újságokban megjelent, elsőre úgy tűnik, hogy itt "nem szakszerű és nem jogszerű rendőri intézkedés történt".

Mi is történt?

A szombati Újpest-Fehérvár meccset követően a szurkolók a Puskás Ferenc stadion mellett verekedtek össze a rendőrökkel. Kilenc rendőr megsérült, tizenegy szurkolót pedig őrizetbe vettek.

A Magyar Nemzet fotósa a Stefánia úton ment, amikor lovas rendőrökre és szirénázó rendőrautókra lett figyelmes. A rendőrök és a szurkolók összecsapásának helyszínére érve lefotózta a betört ablakú rendőrautókat és az intézkedő rendőröket is, akik többeket földre tepertek és megbilincseltek.

A fotós szerint az egyik rendőr odaszólt neki, hogy ne fotózzon, mire ő közölte: a munkáját végzi. Ekkor az egyik egyenruhás odarohant hozzá és egy gumibottal bordán ütötte. Segítségére sietett a Blikk fotósa, akit azonban gázsprayvel arcon fújt az egyik rendőr.

A címlapról ajánljuk