eur:
396.77
usd:
359.28
bux:
72075.48
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Pokorni: Gyurcsány nagyon durva nemet mondott

Alaposan értékelni kell a Fidesz politikáját, mert elképzelhető, hogy idejét múlttá vált - mondta a Fidesz alelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. A pártok csütörtöki egyeztetéséről Pokorni Zoltán kijelentette: a kormány javaslatai kimunkálatlanok, a miniszterelnök pedig nem hajlandó beszámolni az ország valóságos állapotáról.

Pokorni Zoltán a pártban folyó diskurzust úgy értékelte, hogy a Fideszen belül nem volt még ennyire világos és nyílt, a gondokkal, teendőkkel szembenéző vitafolyamat.

Igaz, nem is veszítettünk egymás után két választást, ráadásul ilyen bosszantóan kis különbséggel - tette hozzá a Fidesz alelnöke.

Az ellenzéki politikus szerint a vereségeknek belső, strukturális oka is van, nem csak az, hogy valamit nem csináltak elég jól.

A politikus hozzáfűzte: nem csak arról van szó, kell-e a Fidesz-székházból faxolni, vagy nem kell, kell-e a szinglikről beszélni, vagy nem kell.

Ezek tünetek, az okok mélyebben vannak. Valamilyen gát, valamilyen fal van itt, amit meg kell értenünk - hangsúlyozta Pokorni Zoltán.

Harminc értékelő

A Fidesz alelnöke elmondta: egyebek mellett éppen az okok végiggondolása érdekében kértek fel harminc értelmiségit, valamint, hogy folytassanak le egy az összegző szellemi vitát a párt jelenlegi helyzetéről és lehetséges jövőjéről.

Pokorni Zoltán hozzátette: az értékelés érinti a pártstruktúra erősségét-gyengeségét, a szövetségi- és sajtókapcsolatokat, a kommunikációs- és szimbólumrendszert, a nyelvezetet, és a párt által megcélzott politikai metszéspontokat.

"Kérdés, hogy ezek a metszéspontok valóban ott vannak-e, ahol mi gondoltuk, vagy közben az idő elment mellette. Végig kell gondolni, jó-e az a viselkedés, amely 10 vagy 20 évvel ezelőtt adekvátnak tűnt" - hangsúlyozta a politikus.

A Fidesz egyeztet, de tudni akar

A pártok csütörtöki egyeztetéséről a Fidesz alelnöke közölte: Gyurcsány Ferenc előadta azt a nyolc pontot, amit fontosnak tartott, de ezek Pokorni Zoltán szerint nem voltak eléggé rendszerszerűek és kidolgozottak.

A politikus elmondta: a Fidesz egyetért azzal, hogy át kell gondolni a megyei önkormányzatok szerepét, és csökkenteni kell országgyűlési képviselők számát; valamint szerintük is rendezni kell a közalkalmazottak helyzetét, a pártfinanszírozás, házszabály és mentelmi jog kérdését is.

Ugyanakkor nem olyan kimunkáltságúak a kormány javaslatai, ami alapján arról lehetne beszélni, hogy már el is indult az országreform - hangsúlyozta Pokorni Zoltán.

Az ellenzéki politikus úgy vélte: a kormánynak őszintén be kellene számolnia az ország, a gazdaság és a költségvetés állapotáról.

Arra a kérdésünkre, hogy hajlandó-e erről egyeztetni, tájékoztatni minket, a miniszterelnök nagyon nyers, nagyon durva nemet mondott - idézte a csütörtöki történéseket.

A miniszterelnök azért kezdeményezte ezt a találkozót, azért szükségesek a reformok, mert nagy bajban van az ország. Ha pedig nagy a baj, akkor talán el kéne mondani, mi is a helyzet ténylegesen - érvelt Pokorni Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra
Aréna

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×