INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Magyar Bálint: "nem az én feladatom, hogy harcoljak"

InfoRádió / MTI
Magyar Bálint szerint nem az ő feladata, hogy harcoljon az oktatási miniszteri posztért. A tárca vezetője erről Siófokon, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) tagjaival folytatott zártkörű megbeszélés előtt beszélt.

A koalíciós pártok választási győzelme mindenképpen garanciát jelent arra, hogy az oktatásban elindított reformok folytatódnak - vélekedett a szabad demokrata politikus.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök korábban jelezte: a koalíció győzelme esetén szeretné, ha szocialista politikusra vezetné a tárcát.

"A reformot folytatni kell, ez az SZDSZ-nek eltökélt szándéka" - mondta Magyar Bálint.

Emlékeztetett. az elmúlt négy évben a "legradikálisabb reformfolyamat" indult el magyar felsőoktatásban.

"Ezt nem megakasztani kell, hanem kibővíteni, kiterjeszteni" - hangsúlyozta.

Schőberl Márton, a HÖOK elnökségi tagja arról beszélt, hogy nem minden kérdésben egyezik a véleményük a tárcával.

Ezek közül kiemelte, hogy a felsőoktatási intézményekben létrehozott gazdasági tanácsokban a hallgatóknak nincs érdekképviselete.

Méltánytalannak tartják azt is, hogy a szeptemberben bevezetendő új típusú (három plusz két éves) képzés miatt a 2005-ben indult évfolyamokon a hallgatók hátrányba kerülnek.

Magyarázatként hozzátette: nekik a meghatározott képzési időn belül teljesíteniük kell a tanulmányaikat, azaz nem halaszthatnak, nem mehetnek külföldre, mert nincs hova visszalépni. Megjegyezte, hogy a HÖOK mindkét kérdésben az Alkotmánybírósághoz fordult.

A címlapról ajánljuk