INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

A választók csaknem 60 százaléka már szavazott

Infostart / InfoRádió
Délután 17.30 óráig a választásra jogosultak 57.63 százaléka szavazott az országgyűlési képviselő választás második fordulójában. Ez mintegy 4 százalékponttal kevesebb, mint az első fordulóban.

Az Országos Választási Iroda adatai szerint 17.30 óráig a második fordulóban választásra jogosult 5 millió 79 ezer állampolgár közül 2 millió 908 ezer járult az urnákhoz.

Ez 57.63 százalékos részvételi aránynak felel meg. A részvétel minden választókerületben meghaladta a 25 százalékot, így a választás érvényes és eredményes - közölte az Országos Választási Iroda.

A részvételi arány 17.30 órakor Budapesten volt a legmagasabb, 62,27 százalék, Jász-Ngykun-Szolnok megyében a legalacsonyabb,53,05 százalék.

Az országos részvételi arány az első fordulóban ugyanebben az időpontban 61,72 százalék volt.

Közel 250 jelölt

Az első fordulóban 66 egyéni és 146 területi listás mandátum sorsa dőlt el, és 331 jelölt szerzett jogot, hogy induljon a második fordulóban. Rytkó Emília hozzátette: közülük eddig 85-en léptek vissza.

Több mint 46 ezren szavazhatnak lakóhelyüktől távol az országgyűlési választás második fordulójában - tette közzé az Országos Választási Iroda.

A választóknak még az első fordulót megelőzően kellett igazolást kérniük, a két forduló között erre már nem volt lehetőség.

Ezek a választók nem szerepelnek az országos választói névjegyzéken, mert amikor igazolást kértek arra, hogy máshol szavazhassanak, a választási iroda törölte őket a névjegyzékből.

Akkor kerülhetnek fel ismét a névjegyzékbe, ha elmennek szavazni, ahol újra regisztrálják őket.

A címlapról ajánljuk