eur:
393.57
usd:
368.21
bux:
66140.11
2024. április 24. szerda György

A Fidesz döntött az egyéni képviselőjelöltekről

Huszonnégy választókörzetben KDNP-s és MKDSZ-es politikust indít a választáson a Fidesz - mondta a választmányi ülést követően Rogán Antal kampányfőnök. Pokorni Zoltán, a párt alelnöke az ülésen a ferihegyi repülőtér privatizációja és a hosszú lejáratú magyar devizaadósság leminősítése kapcsán bírálta a kormányt.

Pokorni Zoltán a Fitch hitelminősítő napokban hozott döntése kapcsán azt mondta: Magyarország 15 éve nem esett át ilyen krízisen, soha ilyen mértékben nem minősítették az országot kockázati övezetté.

A Budapest Airport Rt. eladásáról szólva hangsúlyozta: a Fidesz álláspontja szerint a reptér olyan közjószág, olyan természetes monopólium, amelyet hosszú távon magyar kézben kell tartani.

A Fidesz mindent lehetségest megtesz ennek érdekében - tette hozzá az alelnök, aki később újságíróknak nyilatkozva azt mondta, akárki is kerül kormányra 2006-ban, kötelessége megvizsgálni az üzlet jogszerűségét.

A Fidesz országos választmánya a 176 egyéni választókörzet 152 egyéni képviselőjelöltjének személyéről is döntött.

24 választókörzetben a KDNP-vel és az MKDSZ-szel közös jelöltet indít a Fidesz - mondta Rogán Antal kampányfőnök.

A KDNP-MKDSZ megállapodás végleges aláírása még nem történt meg, így a további 24 jelöltről januárban születik döntés. A 152-ből 64 új képviselőjelölt - tette hozzá Rogán Antal.

Arra a kérdésre, hogy azokat cserélték-e le, akik nem nyertek 2002-ben, Rogán Antal azt válaszolta: volt ilyen elv, de több helyen mérlegelték azt is, ha a helyi képviselő más okok miatt nem akart indulni, vagy a helyi emberek, az újjáalakult szövetségi szervezet javasolt más jelöltet.

Kérdésre válaszolva közölte: a KDNP és az MKDSZ bír a jelölés jogával a gödöllői, illetve a pásztói választókörzetben, ahol Gémesi György és Sisák Imre MDF-es képviselők indulnak. Ezeken a helyeken a két kereszténydemokrata szervezet tesz javaslatot arra, hogy ki legyen a közös jelölt.

A 152 jelölt túlnyomó többsége 35 és 50 év közötti, foglalkozásukat tekintve a pedagógusok vezetnek, a jogászok, az orvosok és a közgazdászok előtt.

Kovács Tibor, az MSZP frakcióvezető-helyettese a Pokorni Zoltán kijelentéseire reagálva azt mondta: a Budapest Airport Rt.-t nem eladták, hanem a működtetés jogát értékesítették. Hozzátette: a Fidesz annak idején 120-150 milliárd forintra értékelte a céget, és ezen az áron akarta eladni.

Kovács Tibor közölte: az állampolgároknak attól nem lesz jobb, ha a BA Rt. állami kézben marad, de attól igen, ha az eladásból származó bevételből csökkenteni lehet az államadósságot, illetve fejlesztéseket lehet megvalósítani.

A Fitch minősítésével kapcsolatban megjegyezte: tévednek a fideszes politikusok, ha azt hiszik, hogy "pánikpolitizálással" nyerhetnek, a legtöbbet az ország veszíthet ezzel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×