eur:
389.53
usd:
361.86
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Slovak and Ukrainian flags flutter together in the wind.
Nyitókép: SimpleImages / Getty Images

Kevesebb pénzt kap Szlovákia az Ukrajnának nyújtott korábbi katonai segítségért

Juraj Blanár szlovák külügyminiszter az Európai Unió Külügyi Tanácsának hétfői luxembourgi ülése után közölte, hogy Szlovákia 2022-től kevesebb pénzt kap az EU-tól a korábbi kormányok által Ukrajnának nyújtott katonai támogatásért.

A szlovák diplomácia vezetője megerősítette, hogy Szlovákia részt vesz a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által javasolt svájci békekonferencián. Továbbra is zárolva van az Európai Békekeret nyolcadik, 500 millió euró értékű részlete, erről is tárgyalt Juraj Blanár magyarországi kollégájával, Szijjártó Péterrel, ugyanis Magyarország blokkolja a békekeret anyagi eszközeinek folyósítását.

„Továbbra is kérdéses, hogy miért van leblokkolva a nyolcadik részlet kifizetése. Az összeg nagy segítséget jelentene a védelmi erőink készleteinek feltöltésében. Ezért személyesen kértem Szijjártó Péter miniszter urat, hogy amennyiben lehetséges, kezeljék körültekintően a helyzetet” – jelentette ki a szlovák külügyér, hozzátéve, hogy Szlovákia csak 215 millió euró visszatérítést kapna az előző kormányok által Ukrajnának nyújtott katonai segítségért,

ami 8,5 százalékkal kevesebb, mint az eredeti összeg.

Juraj Blanár megjegyezte, hogy az ukrajnai történések állandó témát szolgáltatnak az európai diplomatáknak. A hétfői egyeztetésen az ukrán védelmi és külügyminiszter is részt vett, hogy további támogatás, elsősorban légvédelmi rendszerek és fegyverszállítmány küldésére ösztönözzék európai partnereiket.

„Nyolcszáz nap alatt sem változott a helyzet Ukrajnában, ezért nyomatékosítjuk a békemegoldások foganatosítását. Mindkét oldalon szükségtelenül esnek el civil és katonai áldozatok, és károsodik az infrastruktúra” – jellemezte a helyzetet Juraj Blanár. Kitért a szlovák és ukrán kormány két héttel ezelőtti nagymihályi ülésére, ahol egyebek mellett a segítségnyújtásról is tárgyaltak.

Josep Borell, az EU külügyi főképviselője szerint

az ukrán villamosenergia-ellátás 70 százalékát megsemmisítették az orosz rakétacsapások,

emiatt is fontos a Szlovákia és Ukrajna közötti elektromos hálózatok megerősítése. Juraj Blanár arról is beszámolt a partnereknek, hogy 2026 végéig megerősítik a rendszerösszekötést Ukrajna javára. Emellett megerősítik a Kijev és Kassa közötti vasúti összeköttetést, így az ukrán fővárosból közvetlenül elérhetővé válik a kassai nemzetközi repülőtér. A Szlovákia és Ukrajna közötti Felsőnémeti határátkelő bővítése is a tervek között szerepel.

Juraj Blanár közölte, hogy Szlovákia a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által indítványozott, júniusi svájci békekonferencián főként az atomerőművek biztonságának ellenőrzéséről és az aknamentesítésről szóló segítségnyújtásban vállalna szerepet. „Kijelenthetem, hogy az, amit az ukrán félnek felajánlottunk, pontosan igazodik a szükségleteikhez” – hangsúlyozta a szlovák diplomácia vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×