eur:
392.14
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
FT: Varsó és Budapest szövetsége példátlan kihívás az EU-nak

FT: Varsó és Budapest szövetsége példátlan kihívás az EU-nak

Kelet a Nyugat ellen: Magyarország és Lengyelország együtt harcol az EU-val. Így kommentálja a Financial Times a lengyel miniszterelnök budapesti útját.

„Amikor 2004-ben Lengyelország és Magyarország belépett az Unióba, nagy volt a remény, hogy Európa liberális értékei elterjednek keleten. Most azonban a két ország vezetői azt mondják, hogy Nyugat-Európa eltévedt” – kezdi Mateusz Morawiecki budapesti útjáról szóló cikkét a Financial Times.

A gazdasági lap szerint a lengyel miniszterelnök és vendéglátója, Orbán Viktor világossá tette, hogy

a migráció és a pénz kérdésében kemény csatát vívnak majd Brüsszellel.

Az, hogy a decemberben kinevezett új lengyel kormányfő első, külföldön tartott kétoldalú találkozójának helyszíne Budapest volt, jól jelzi, milyen szoros szálak fűzik össze a lengyel kabinetet és a konzervatív-nacionalista magyar szövetségeseit – fogalmaz az FT.

A két országnak az EU-val fennálló számos vitája – miközben Európa kezd magához térni az elmúlt évtized pénzügyi sokkjaiból – az egyik legnagyobb kihívás lesz az unió számára.

Lengyelországot egykor a kelet-közép európai régió eminens tanulójának tartották. A 2016-ban hatalomra került Jog és Igazságosság Pártja azonban „felzaklatta” az uniós szövetségeseket a bíróságok és az állami média átalakításával. Ezt Orbán Viktornak a magyar politikai rendszer átformálásáról szóló mintáját követve hajtotta végre – írja a lap.

Ezzel egyidőben Orbán felkorbácsolta az ellenállást az EU-nak a beáramló menekülteket kezelő politikájával szemben, amivel még inkább éket vert az unió keleti és nyugati tagjai közé.

A két ország összefogott a Brüsszel szerint „a jogállamiságot súlyosan veszélyeztető” lengyel bírósági reform miatt kilátásba helyezett EU-szankciókkal szemben. Az FT idézi Heather Grabbe-t, a Nyílt Társadalom Európai Politikai Intézet igazgatóját, aki szerint az EU számára „eddig példa nélküli kihívást jelent” Lengyelország és Magyarország szövetsége.

„Olyan szövetséget akarnak, ami távol tartja az EU-t. Ilyet az unió még nem látott.

A tagállamok korábban is létrehoztak szövetségeket és regionális csoportokat, de azt az integráció erősítéséért tették. Most, első alkalommal egy olyan csoport jött létre, amely elutasítja a szolidaritást a migráció és a tehermegosztás kérdésében”.

Ahogy az FT megjegyzi, „Lengyelország és Magyarország keményvonalas tengelyt hozott létre a Visegrádi Csoporton belül”, mert szerintük Brüsszel beavatkozik a migrációs és alkotmányos kérdésekbe.

A négytagú csoport tagjai azonban nem értenek egyet más ügyekben – így a Moszkvával fennálló viszonyban. A két ország Brüsszel-ellenes retorikája pedig zavarja Csehországot és Szlovákiát. Robert Fico szlovák miniszterelnök meg is jegyezte, hogy országa létfontosságú érdekei az EU-n belül előrébb valók, mint a regionális kapcsolatok.

Varsó és Budapest szövetségére visszatérve az FT megemlíti, hogy hiába fenyegeti az EU a szavazati jog felfüggesztésével Lengyelországot. Ehhez minden uniós tag egyetértése szükséges és Orbán Viktor már közölte, Magyarország akadály lesz. Varsó meggyengült és szüksége van a regionális szinten megerősödött Budapest védelmére.

Az FT cikke arra utal, hogy több nyugati tagállam erre válaszul megpróbálhatja politikai feltételekhez kötni az unió pénzügyi eszközeinek folyósítását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×