eur:
392.17
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Sikertelen a koalíciós keringő első köre Csehországban

Sikertelen a koalíciós keringő első köre Csehországban

Véget ért a koalíciós tárgyalások első köre Csehországban, amely nem sok eredményt hozott a hétvégi választásokat magabiztosan megnyerő Andrej Babiš számára. Az ANO mozgalom elnöke sikertelen tárgyalásokat folytatott a képviselőházba bekerült további nyolc elnökkel.

Andrej Babiš meglehetősen nagy fölénnyel lett a hétvégi cseh képviselőházi választások győztese. Miloš Zeman köztársasági elnöktől pedig már arra is ígéretet kapott, hogy kinevezi őt kormányfőnek, annak ellenére is, hogy uniós támogatási pénzekkel való visszaéléssel gyanúsítja őt a rendőrség. Babiš legnagyobb problémája most mégsem az ellene indított rendőrségi eljárás, hanem az, hogy nem talál magának koalíciós partnert a kormányalakításhoz. A koalíciós puhatolózások első köre már lezajlott, és idáig mindegyik párt vagy mozgalom vezetője, aki a választások előtt kijelentette, hogy Babišsal semmi szín alatt nem köt szövetséget, állja a szavát. A multimilliárdos miniszterelnök-jelölt, azonban nem aggódik. „Adjunk időt az egésznek, előbb álljon fel a képviselőház, és aztán majd meglátjuk, milyen irányban mozdulnak el az egyes pártok” – fogalmazott Babiš a sajtó képviselői előtt.

Az egyetlen, aki szívesen kormányozna Babišsal, a japán származású Tomio Okamura, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) vezetője. A cseh sajtó Okamura mozgalmát szélsőségesnek minősíti. Babiš pedig ismételten kijelentette, hogy az SPD-vel nem akar kormánykoalíciót.

A választási győztes ANO elnöke azt szeretné, ha az új kormány még karácsony előtt létrejöhetne. Babiš a televízióban azt mondta: lényegében november végéig eldől, hogy többségi koalíciós, vagy kisebbségi kormánya lesz-e Csehországnak. A hatályos szabályok értelmében a választások után három kormányalakítási kísérletre van lehetőség, az első két esetben a megbízatást az államfő, a harmadik esetben pedig a képviselőház elnöke adja. A cseh sajtó az esetleges előre hozott választásokat sem zárja ki. Többségi vélemény, hogy ez végső megoldás lenne, és nagy valószínűséggel az ANO mozgalomnak kedvezne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×