Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így is meg lehet oldani a menekültkérdést

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Düsseldorftól keletre fekvő Altena városkát a német kancellár a közelmúltban létesített Nemzeti Integrációs Díjjal tüntette ki. Angela Merkel a díj átadásakor hangsúlyozta, hogy a bevándorlás erősíti Németországot. A menekültkérdés azonban változatlanul borzolja a kedélyeket, mind belpolitikai, mind pedig külpolitikai téren.

A középkori várkastélyáról ismert Altena lakossága az ezredforduló óta folyamatosan zsugorodott, de a városka polgármestere – egyetértve a kancellár 2015 nyarán hozott bejelentésével – úgy döntött, hogy a vezetése alatt álló település példamutatóan kiveszi részét a menekültek befogadásából. Azóta Altena lélekszáma fokozatosan emelkedik, mert a városka lakói is kiveszik részüket az újonnan érkezett személyek integrálásából. Ezt ismerte el most a kancellár a Nemzeti Integrációs Díj átadásakor.

Angela Merkel az ünnepség során rámutatott arra, hogy Németországban jelenleg égető szükség van a szakemberekre, a betöltetlen állások száma megközelíti a félmilliót, de a bevándorlók nélkül ez a szám még magasabb lenne. Mint mondta, Altena követendő példát mutatott, mert a városkában nem központi menekültszálláson helyezik el az újonnan érkezetteket, hanem lakásokban, és önkéntesek azonnal megkezdik a nyelvoktatást, a vállalatok pedig lehetőséget biztosítanak a fiatalok számára a különböző szakmák gyakorlati megismerésére.

A Nemzeti Integrációs Díj átadására olyan időpontban került sor, amikor a menekültügyi hivatal vezetője beismerte, hogy

a menedékjog iránti kérelmek csaknem 15 százalékánál eljárási hibák történtek.

A hivatalnál azután kezdtek vizsgálatot, hogy a német hadseregben szolgáló és merényletre elkövetésére készülő Franco Albrecht főhadnagyról nemrég kiderült: szíriai menekültként regisztráltatta magát, és így kapott szociális juttatásokat annak ellenére, hogy arabul egyáltalán nem beszélt. A náci beállítottságú Franco Albrecht szíriai menekültként akart terrortámadásokat elkövetni, hogy a közhangulatot a migránsok ellen hangolja.

A menekültkérdés nemcsak belpolitikai feszültségek forrása, hanem tovább terheli Berlin és Ankara viszonyát is, ugyanis a tavaly nyári törökországi államcsínykísérlet óta több mint 400 török katona, diplomata és állami tisztségviselő keresett menedéket Németországban. Mintegy megtorlásként, Ankara nem teszi lehetővé a berlini törvényhozás tagjai számára, hogy felkeressék a NATO dél-kelet-törökországi Incirlikben fenntartott légitámaszpontján állomásozó német pilótákat. A kancellár ezzel kapcsolatban jelezte, hogy Berlinben fontolóra vették a német légiegység áttelepítését egy jordániai NATO-támaszpontra.