eur:
390.3
usd:
364.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Kezd szétesni a szocialista párt Franciaországban

Kezd szétesni a szocialista párt Franciaországban

Szakértők hónapok óta jósolják, most a franciák szeme előtt zajlik: megkezdődött a szocialista párt szétesése Franciaországban. A végső lökést Manuel Valls, Francois Hollande volt miniszterelnöke adta meg azzal, hogy két napja bejelentette, már a választások első fordulóján Emmanuel Macron-ra fog szavazni.

Valls váltott

„Természetesen támogatni fogom Benoit Hamon-t az elnöki posztért folyó küzdelemben.” Ezt mondta január 29-én Manuel Valls, azt követően, hogy a szocialista párt jelöltállító választásán alulmaradt Hamon-nal szemben. Két hónappal később 180 fokos fordulatot végrehajtva a volt miniszterelnök bejelentette: mégis a papíron függetlenként induló Emmanuel Macron volt gazdasági miniszter mellett teszi le a voksát, és ezt már a választások első fordulóján.

Manuel Valls döntését azzal indokolta, hogy

mindent meg kell tenni a nyerésre álló szélsőjobboldali jelölt győzelme elkerülése érdekében,

de ez az érvelés sokak szerint erősen sántít. Egyrészt azért, mert bár a közvélemény-kutatások szerint Marine Le Pen a második helyen áll Macron mögött, egyáltalán nem biztos, hogy eljut a második fordulóig, másrészt egyelőre nem Macron és Le Pen, hanem Macron és tíz másik jelölt, köztük a szocialista elnökjelölt között zajlik a verseny.

A szocialista párt Hamon-hoz hű vezető politikusai és a párttagság egy jelentős része mindenesetre felháborodottan reagált a lépésre, többen nemes egyszerűséggel leárulózták Valls-t. A jobboldal ezzel szemben most azt hangoztatja, hogy tiszta víz került a pohárba, és immár végképp bebizonyosodott, Emmanuel Macron saját állításával ellentétben nem független, a bal-jobb megosztottságot meghaladó, új politikai alternatívát hozó jelölt, hanem a szocialisták embere.

Ezt természetesen az érintettnek az első fordulóig hátralevő három hétben nehéz lesz cáfolnia, hiszen Valls előtt több szocialista nagyágyú is támogatásáról biztosította. Többen egészen mulatságos módon. A befolyásos Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter például azzal állt Emanuel Macron mellé, hogy ő továbbra is szocialista marad, de pártja hivatalos jelöltje, Benoit Hamon programját megvalósíthatatlannak tartja.

Ez és a hozzá hasonló, egyesek szerint tudathasadásos, mások szerint a politikai cinizmust szépen kifejező magatartások és kijelentések most mindenesetre azt eredményezik, hogy a szocialista párttagságon belül óriási a felháborodás. A legtöbben főleg a demokrácia lábbal tiprását vetik az „áruló” vezető szocialista politikusok szemére, mondván, nem tartják tiszteletben saját pártjuk jelöltállító választásának eredményét.

A vezető szocialista politikusok lépése ugyanakkor érthető:

Benoit Hamon-nal semmi esélyük hatalomban maradni,

az Ifop közvéleménykutató legfrissebb adatai szerint ugyanis a szocialista politikus ötödik a versenyben, csaknem öt ponttal lemaradva a negyedik helyezett, szélsőbaloldali Jean-Luc Melenchon mögött. E felmérés szerint az első helyen Emmanuel Macron, másodikon Marine Le Pen, harmadikon Francois Fillon áll.

Igaz, mindehhez hozzá kell tenni: a Brexit, illetve a jobb- és baloldali jelöltállító választások kapcsán már megmutatkozott, hogy a közvélemény-kutatások rendre bakot lőttek, egyes vélemények szerint manipuláltak. Távolról sem biztos, hogy a jelenlegi számok a valóságot mutatják. Egyrészt vannak olyan, nem hagyományos módszerekkel készült számítások, melyek Francois Fillon-t teszik az első helyre, másrészt egyre több elemző nevezi választási lufinak Emmanuel Macron-t, amely szerintük jelenleg leereszkedőben van.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×