eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Most belenyúlt Moszkva a választásba vagy sem?

Amerikai hírszerzési vezetők nem támogatják a CIA megállapítását, hogy az orosz kormányhoz közel álló hackerek Donald Trump oldalán beavatkoztak az amerikai elnökválasztási kampányba.

Segítette Moszkva Donald Trump elnökké választását vagy sem? Még mindig – illetve ismét - ez a téma a tengeren túlon napokkal azelőtt, hogy az úgynevezett elektorok szentesítenék a milliárdos üzletember sokakat sokkoló választási győzelmét.

Az Obama-kormányzat szerint az orosz állam által támogatott hackerek beavatkozása a hétvégén került ismét a figyelem középpontjába, azt követően, hogy a Központi Hírszerzési Hivatal, a CIA is azt állította: Moszkva besegített abba, hogy ne Hillary Clinton nyerje meg az elnökválasztást.

Donald Trump nevetségesnek nevezte a vádat és feltette a kérdést: a hírszerzők miért nem a kampány idején kezdtek el tiltakozni? Azt is megjegyezte: „azok az emberek beszélnek, akik szerint Szaddam Husszeinnek tömegpusztító fegyverei voltak” – ezzel az iraki háború indokául szolgáló hamis információkra utalt.

A CIA megállapításait nem támogatja a Nemzeti Hírszerzési Hivatal Igazgatósága, az ODNI sem. Ez a 17 különböző amerikai hírszerző iroda felügyeleti szerve. Bár a hatóság nem vitatja a CIA megállapításait, azt mondja: nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy Moszkva Donald Trumpot próbálta meg pozícióba hozni Hillary Clintonnal szemben.

„Az ODNI nem azt mondja, hogy a CIA hibás értékelést adott, hanem hogy nem tudja bizonyítani az indítékot” – mondta egy neve elhallgatását kérő hírszerzési vezető.

A hírről beszámoló Reuters megjegyzi: az FBI, amelynek eljárási rendje olyan bizonyítékokat követel meg, amelyek a bíróságon is megállják a helyüket, szintén nem fogadta el a CIA elemzését.

Barack Obama távozó elnök kormányzata októberben vádolta meg először Moszkvát azzal, hogy kibertámadásokat hajt végre amerikai politikai szervezetek ellen. Obama most vizsgálatot indított.

A hackertámadások után kiszivárgott egyik kínos információ szerint a Demokrata Pártvezetés még a párton belüli előválasztások időszakában Hillary Clintont támogatta a rivális Bernie Sanders szenátorral szemben, holott semlegesnek kellett volna lennie.

A CIA szerint az a tény, hogy csak a demokratáktól ellopott információ került ki a kompromittáló adatokat publikáló WikiLeaks oldalra, alátámasztotta azt az elképzelést, hogy a hackerek a demokratákat akarták hátrányba hozni. Az ügynökség szerint ugyanis az internetes kalózok egyaránt feltörtek demokrata és republikánus szervereket.

Még a republikánus John McCain szenátor is – aki pedig rendszeresen bírálja Vlagyimir Putyint – azt mondta: az oroszok nyilvánvalóan betörtek, de nincs információ arról, hogy befolyásolni akarták volna a kampányt. McCain ugyanakkor kritizálta Donald Trump kiszemelt kabinetfőnökét, aki szerint republikánus oldalakat nem is próbáltak meg feltörni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×