Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így reagált a német sajtó Merkel pártelnökké választására

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A német média vezető helyen foglalkozik a Kereszténydemokrata Unió esseni kongresszusával, amely további két évre elnökévé választotta Angela Merkel kancellárt. Csaknem valamennyi tudósítás azzal kezdődik, hogy Merkelt Essenben a küldöttek alig 89 százaléka támogatta.

Az egyik legtekintélyesebb német napilap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung is kiemeli, hogy ez Angela Merkel pályafutásának második leggyengébb eredménye, hangsúlyozza azonban, hogy Angela Merkel továbbra is a Kereszténydemokrata Unió alternatíva nélküli vezetője.

A lap szerint ameddig a dolgok, kiváltképpen a menekültügyek viszonylag jól alakulnak, és a párt úgy érzi, hogy csak Merkellel van jövője, a tagság elsöprő többsége támogatni fogja.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung megszólaltatott sok küldöttet is az esseni kongresszuson, Türingia képviselője érthetetlennek nevezte a média fanyalgását, hogy Merkelt csak 89 és fél százalékkal választották újra. Hangsúlyozta, hogy ez az eredmény egy szabad választás esetén óriási elismerés, és az egykori NDK-ban szerzett tapasztalatait idézve utalt arra, hogy százszázalékos szavazat csak a kommunista rendszerben volt elképzelhető.

A Die Welt szintén kiemeli, hogy ezúttal gyenge volt a kancellár támogatottsága Essenben, de emlékeztet arra, hogy ez volt az első pártkongresszus a tavalyi menekültválság kirobbanása és Merkel ezzel kapcsolatos igencsak vitatott döntése óta.

A lap úgy véli, hogy a Kereszténydemokrata Unió időközben szigorított menekültpolitikáján. Az állami tévécsatorna Merkel újraválasztásával kapcsolatban emlékeztet arra, hogy az elmúlt év igencsak nehéz volt, pártja komoly vereségeket szenvedett a tartományi választásokon, sőt Mecklenburg-Előpomerániában a jobboldali populista Alternatíva Németország Számára nevű párt meg is előzte, ezért a jövő őszi országos választás távolról sem lesz könnyű Merkel szempontjából.

A Spiegel hírmagazin epésen csak annyit jegyez meg, hogy a pártvezetők megválasztása során senki sem kapott több szavazatot Merkelnél és ebből közvetve azt a következtetést is megkockáztatja, hogy nincs a láthatáron egy esélyes politikai utód, pedig ha ősszel Angela Merkelnek ismét sikerül megszereznie a kancellári tisztséget, óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy ki fog az örökébe lépni.