Inforádió

Meghallgatom Élő adás

May májusban még nagyon EU-párti volt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Manapság korlátozni próbálja más európaiak bejutását, néhány hónapja azonban még fenyegető veszélyként írta le a Brexitet a brit kormányfő. A Guardian című lap birtokába jutott felvétel szerint May májusban azt ecsetelte befektetési bankárok előtt, mennyire aggódott, hogy hazája kiléphet az EU-ból.

Theresa May manapság a Brexit vasladyje, de májusban a Goldman Sachs befektetési bank képviselői előtt tartott titkos beszédében még azt mondta, hogy több okból is aggasztja, ha Nagy-Britannia kilépne az Európai Unióból.

Május 26-i felszólalásában hivatalos megjegyzéseinél is sarkosabban fogalmazott. May a júniusi Brexit népszavazás előtt, ha nem túl lelkesen is, de a bentmaradás mellett érvelt, a bankárok előtt pedig valamivel szenvedélyesebben fejtegette az EU-tagság előnyeit.

Azt mondta: Nagy-Britannia vezető szerepet kíván játszani Európában és reméli, a választók nem a múltba, hanem a jövőbe néznek.

May egy órán keresztül beszélt a londoni City banki vezetői előtt és azt mondta, aggódik, hogy milyen hatása lesz a Brexitnek a brit gazdaságra.

„A gazdasági érvek világosak, fontos számunkra, hogy egy 500 milliós kereskedelmi blokk tagjai legyünk. Sokan kifejezetten azért fektetnek be az Egyesült Királyságban, mert az az EU tagja” – fejtegette.

„Ha nem lennénk Európában, akkor lennének olyan cégek, amelyek feltennék a kérdést: inkább a kontinentális Európában erősítsük a jelenlétünket, vagy Nagy-Britanniában. Tehát gazdasági értelemben egyértelműek az előnyök számunkra” – mondta még.

Szeptemberben, a kormányzó konzervatívok pártkongresszusán viszont már arról beszélt, hogy a „Brexit Brexitet jelent”, és hogy azt sikerre viszi. Azt is közölte: a cél a határok szigorú ellenőrzése, azaz, hogy korlátozzák az európai dolgozók beáramlását. Ezt a logikát követve pedig akár a szabad mozgást előíró, vámmentes kereskedelmet biztosító Európai Gazdasági Térségből is kivezetné országát.

A Brexit brit bírálói szerint May és konzervatív miniszterei a tűzzel játszanak és naponta sorolják azokat az előrejelzéseket, amelyek szerint felmennek az árak és leesnek a bérek a „kemény Brexitet” követő években.

A bankárok előtti, májusi felszólalásában May azt is kiemelte: szerinte Nagy-Britannia biztonságát legjobban folytatódó uniós tagsága szolgálná – például az EU-n belüli rendőri és igazságszolgáltatási együttműködés miatt.

A felvétel kínos lehet May számára, bár ő eddig azzal hárította el a pálfordulásáról szóló bírálatokat, hogy a britek többsége a Brexitre szavazott és ezért az ő feladata megfelelni a választói akaratnak.