eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A Brexitre is kihathat a brit képviselő tragikus halála

Felfüggesztették az EU-tagságról szóló népszavazás kampányát Nagy-Britanniában egy parlamenti képviselőnő sokkoló halála miatt. Jo Cox munkáspárti politikust egy hírek szerint szélsőjobb nézeteket valló férfi lőtte meg majd szúrta le.

Már csak egy hét maradt az EU-tagságról döntő népszavazásig, de Nagy-Britanniában leállt az egyre mérgesebb kampány.

Az országot megrázta, hogy brutálisan meggyilkolták az utcán a maradáspárti tábor egyik támogatóját, a 41 éves munkáspárti képviselő Jo Cox-ot.

Cox csütörtök reggel épp a választókerületi fogadóórájáról jött ki Birstall észak-angliai városban.

Egy szemtanú szerint egy támadó összeszurkálta a képviselőt, majd háromszor rálőtt. A segítségre siető 77 éves férfi is megsebesült.

Egyes jelentések szerint Cox az elmúlt hónapokban több fenyegető üzenetet is kapott.

A kétgyermekes anya halálát az egész brit politikai elit elítélte. David Cameron, a rivális konzervatív párt Miniszterelnöke a politikai élet felemelkedő csillagának nevezte az ellenzéki képviselőt. „Most helyénvaló, hogy felfüggesszük a kampányt.

"Ezekben a borzalmas órákban Jo családjára és választóira gondolunk” – mondta, amikor bejelentette, hogy nem megy el az unióban való maradást népszerűsítő gibraltári rendezvényre.

Nem világos, hogy a tragédia hogyan befolyásolja majd a britek szavazási kedvét. Felmérések szerint egy héttel a referendum előtt a kilépéspárti tábor legalább ötszázalékos előnyre tett szert, ami testközelbe hozza a Brexitet. Az ingadozók azonban esetleg Jo Cox iránti szimpátiából a maradásra szavazhatnak.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezére arról beszélt: bár a Jo Cox életét kioltották, a munkáját tovább folytatják. „A gyűlölet nem old meg semmit, a megoldást csak az hozza el, ha összefognak az emberek” – mondta.

A képviselőnő a nemzetközi programjairól ismert globális jótékonysági szervezet, az Oxfam egyik politikai igazgatója volt. Tavaly választották be a parlamentbe és ismert volt arról, hogy szót emelt a szíriai polgárháború áldozataiért.

Férje, Brendan és két gyereke részt vett azon a szerdai rendezvényen, amelyen az EU-tagság hívei egy kisebb flottával a westminsteri parlament elé hajóztak és ott szópárbajt vívtak a Brexit-hívek hajóin érkezett aktivistákkal.

A rendőrség egy Thomas Mair nevű 52 éves férfit vett őrizetbe a gyilkosság miatt. Szomszédai azt mondták: soha nem gondolták volna, hogy a csendes és magányos ember erőszakos lehet.

Helyi szemtanúk szerint a férfi a „Nagy-Britannia mindenekelőtt” jelszót kiabálta a támadás idején.

Az azonos nevű, Brexit-párti szélsőjobboldali szervezet ezt pletykának minősítette, a támadást pedig elítélte és azt mondta, hogy nem volt köze hozzá.

Az Independent című lap szerint viszont Mair tagja volt a szélsőjobbos Springbok Clubnak, amely az egykori dél-afrikai apartheid-rendszer és az EU-ból való kilépés mellett kampányolt. A Telegraph című lap azt emelte ki, hogy a férfinek mentális problémái voltak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×