Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nagy felvásárlásba kezdett az Európai Központi Bank

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Központi Bank ma megkezdte a valutaegységet alkotó országok cégei kölcsönkötvényeinek felvásárlását. A Frankfurtban működő Központi Bank kereken 100 milliárd eurót fordít erre a célra, mert ezáltal is élénkíteni akarja az euró-övezet konjunktúráját.

A részben állami tulajdonban lévő német Commerzbank nyilatkozatban jelentette be, hogy tervbe vette azon eurómilliárdok páncélszekrényekben történő tárolását, amelyeket eddig az Európai Központi Banknál nyitot számláin helyezett el. A Commerzbank szerint tarthatatlan, hogy a Központi Bank –úgynevezett – negatív kamatot kér a nála befektetett összegek után, azaz jelenleg minden ezer euró után az érintett banktól 4 eurót von le.

Az Európai Központi Bank azért vezette be a negatív kamatot, mert ezáltal is a rugalmasabb hitelezési politikára próbálja ösztönözni a magán pénzintézeteket, ugyanis meggyőződése szerint a milliárdok parkoltatása helyett a pénzt alacsony kamatra kellene felkínálni az iparnak, hogy lendületbe hozzák a gazdasági életet. A magán bankok viszont azzal érvelnek, hogy a bizonytalan gazdasági helyzet miatt nincs elegendő igény kölcsönök folyósítására.

A Központi Bank intézkedését az intézmény felügyelő tanácsában résztvevő német nemzeti bank, a Bundesbank elnöke is kifogásolta, csakúgy, mint azt a ma életbe léptetett kezdeményezést, amelynek keretében az euró-övezet országaiban vállalati kötvényeket vásárol a Központi Bank.

Jól értesült források szerint elsősorban közszolgáltatók és autógyárak kötvényei jönnek szóba, de úgy hírlik, hogy az intézkedés közvetve segíti majd a legnagyobb német vegyipari konszernt is a növényvédő-szerek gyártására szakosodott amerikai Monsanto cég átvételében.

A müncheni gazdaságkutató intézet, az IFO elnöke szerint a kötvényfelvásárlással a Központi Bank a fedezetlen állami értékpapírok megvétele után most még veszélyesebb útra tért.

Gazdasági szakértők egy csoportja pedig keresetet nyújtott be a karlsruhei alkotmányvédelmi bírósághoz, azzal a megindoklással, hogy a kötvények beszerzésére szánt összeg a valutaegységet alkotó országok nemzeti bankjaitól származik, ezek pedig a lakosságtól befolyó adókból gazdálkodnak, következésképpen ha az Európai Központi Bank elszámítja magát, annak kizárólagos vesztese az adófizető polgár lesz.