eur:
392.17
usd:
366.65
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Katasztrófa sújtotta övezet lesz Franciaország több része

Katasztrófa sújtotta övezet lesz Franciaország több része

A franciaországi áradások okozta károk elérhetik a 2 milliárd eurót, vélik a francia biztosítók. A Valls-kormány hétfőn arról döntött, hogy külön alapot hoz létre a legszegényebb árvízkárosultak megsegítésére.

Miközben Párizsban lassan, de biztosan apad a Szajna, tizennégy közép- és nyugat-franciaországi megyében továbbra is narancssárga színű riasztás van érvényben az áradások miatt. Elsősorban a Loire és a Szajna folyók mentén veszélyes a helyzet, ráadásul az Atlanti-óceánon a következő napokban különösen erős dagályokra kerül sor.

Katasztrófa sújtotta övezet lesz Franciaország több része

Ez utóbbi jelenség azért aggasztja a szakértőket és a lakosságot, mert az ilyenkor keletkező úgynevezett torlóár, vagyis a dagály által kiváltott hullám felhatol az amúgy is megáradt folyók medrében, és ez például Le Havre vagy Saint-Nazaire kikötővárosokban további áradásokat okozhat. De a kisebb folyók környékén is sokfelé veszélyes a helyzet, a Cher mentén fekvő, a magyarok által Szent Márton városaként ismert Tours-ban például több mint nyolcszáz embernek kellett elhagynia lakóhelyét.

A francia biztosítók szerint a keletkezett károk elérhetik a kétmilliárd eurót, igaz, a konkrét kárfelmérések egyelőre még nem kezdődtek el. Ennek az oka az, hogy a kormány várhatóan csak szerdán nyilvánítja katasztrófa sújtotta övezetté az árvíz által érintett országrészeket, a biztosítók érdemi munkája tehát csak ezt követően indulhat meg. Több társaság egyébként jelezte ügyfeleinek, előleget utalnak ki nekik, hogy a helyreállítási munkálatokat minél előbb, még a hagyományos kárfelmérési eljárás befejezte előtt el tudják kezdeni.

Mindeközben a Valls-kabinet hétfőn bejelentette, hogy a mindenüket elveszített, legszegényebb árvízkárosultak javára rendkívüli alapot hoznak létre, amelyből a biztosítóktól függetlenül fogják őket megsegíteni. Azt még nem határozták meg, hogy pontosan mennyi pénzt szánnak erre az akcióra és azt sem, hogy milyen feltételekkel lehet abból pénzt igényelni.

Az immár egy hete tartó áradásokban négy személy vesztette életét, huszonnégyen megsérültek, a víz települések és vasúti állomások százait öntötte el, de többezerre rúg a károsult cégek száma is. A zord időjárás a mezőgazdaságot is érzékenyen érintette: a jégeső számos helyen komoly károkat okozott a szőlőkben és a gyümölcsösökben, többszáz hektárnyi termőföld víz alá került, és a legelőket érintő áradások miatt többezer szarvasmarhát máshová kellett költöztetni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×